Yaşlılıkta Alınması Gereken Vitaminler, Hangi Vitaminlere İhtiyaç Artar?

0
Advertisement

Yaşlılıkta artan vitamin ihtiyacı nasıldır? Yaşlıların kullanması gereken vitaminler, vitamin ihtiyacını arttıran durumlar nelerdir, hakkında bilgi.

dinç yaşlı

Kaynak : pixabay.com

Yaşlılıkta Alınması Gereken Vitaminler

Yaş ilerledikçe vücudumuz da aynı oranda yıpranır. Bu nedenle dış desteklere ihtiyaç duyulur. Yaşlılıkla birlikte iştah, tat ve koku duyusunda azalmanın bir sonucu olarak yemeklere karşı ilgi azalır. Diş sorunları da (takma diş gibi) beslenmenin azalmasına katkıda bulunur. Geriatri (yaşlılık bilimi) uzmanlarına göre, yaşlılıkta vitamin gereksinimi artıyor. Uzmanlar bunun nedenlerini ise şu başlıklarda topluyor.

Hastalıklar

Yaşlılarda yetersiz beslenme sonucunda vitamin ve mineral eksiklikleri meydana geldiği için bazı hastalıkların oluşması şaşırtıcı değildir. Üstelik bazı hastalıklar da besin alımının bozulmasına ve dolayısıyla vitamin-mineral eksilmesine neden olur.

Yaşlanma süreci

Yaşlılığa bağlı normal fizyolojik değişimler vitamin ve minerallerin emilimini azaltır. Beslenmeyi, vitamin-mineral alımını bozan yaşa bağlı fizyolojik değişimler iki gruba ayrılır.

1. Sindirim sisteminde yaşa bağlı değişiklikler, diş ve çiğneme bozuklukları, tat ve doku duyusunda azalma, bağırsaklardan emilimin azalması, sindirim salgılarında azalma ve sindirim kanalındaki fonksiyonel hareket azlığıdır.

2. Yaşlılıkta bedensel hareketin azalması ile aktivite düzeyi de düşer.

Advertisement

Psikolojik faktörler

Özellikle ağır stres yaratan durumlar yaş ilerlemişse beslenmeyi bozarak .vitamin ve mineral alımını aksatır. Çünkü stres nedeniyle yetersiz beslenme ve iştahsızlık meydana gelir.

Sosyal faktörler

Özellikle yalnız yaşamak, kişinin tek başına daha az yemek yemesine ve bazen hiç yememesine neden olabilir. Böylece kişi, dengeli ve yeterli bir beslenmeden yoksun kalacaktır.

vitamin kapsul

Kaynak: pixabay.com

HANGİ VİTAMİNLER ALINMALIDIR?

Yaşlılıkta özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerde, B6, B12 ve D vitamini gereksinimi artmıştır. Çünkü bu vitaminler yaşlıların sindirim sisteminden yeterli miktarda emilemediklerinden gençlere göre daha fazla alınmaları gerekir.

Güçlü antioksidan özellikleri ile E ve C vitaminleri kalp hastalığı, bazı kanser türleri, katarakt gibi birçok hastalığa karşı korunma sağlamaktadır. Yaşla birlikte antioksidan ihtiyacı artar. Çünkü serbest radikallerin hücrenin yönetici molekülü olan DNA’ya verdiği hasar yaşla birlikte artmaktadır. Bu hasarın bir bölümünün onarılması için antioksidanlar yararlı olmaktadır.

Çinko,

Özellikle yaşlılar için önemli bir mineraldir. Karaciğer hastalığında, şeker hastalarında düretik (idrar söktürücü) ilaç kullananlarda çinko eksikliğine eğilim fazladır. Çinko yara iyileşmesi, iştah ve tat duyusunda önemli bir rol oynar. Beslenmenin yanı sıra düzenli bir vitamin mineral desteği, çinko eksikliğinin gelişmesini önleyecektir.

Magnezyum

Vücutta sinir, kaslar ve kalp için yaşamsal önemi olan bir mineraldir. Magnezyum eksikliği olan yaşlılarda kas yorgunluğu, titreme, duygusal dengesizlik ve kasılma nöbetleri ortaya çıkabilir. Kalp hastalarında yeterli magnezyum alınması, kalp krizine karşı iyi bir önlemdir. Kronik sindirim sistemi ve emilim bozukluğu olanların magnezyum düzeyleri de düşük olabilir.

Advertisement

Menopoz sonrası

Menopoz sonrası kadınlarda, özellikle östrojen alanlarda osteoporoza karşı korunmak için D vitamini ve kalsiyum alımını artırmak gerekir. Yaşla birlikte bağışıklık ve vücudun enfeksiyonlara karşı savunma fonksiyonları da azaldığından bir multivitamin alınması, yaşlı kişide bağışıklığı güçlendirecektir.

Sigara, C vitamini düzeylerini düşürerek hücrelere zarar veren serbest radikallerin oluşmasına yol açar. C vitamini serbest radikallere karşı vücudu koruyan bir antioksidandır. Yaşlılıkta dokuların korunması için artan C vitamin ihtiyacı, eğer kişi sigara içiyorsa daha da fazladır. Sigara içen bir kişinin günde en az 500 mg C vitamini alması gerekir.


Leave A Reply