Zargana Balığının Özellikleri Üremesi Beslenmesi Davranışı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Zargana nasıl bir balıktır? Zargana balığının özellikleri, yumurtlama dönemi, bulundukları denizler ve davranışları hakkında bilgi.

zargana

Kaynak: pixabay.com

ZARGANA

İnce uzun bir balıktır. Turna balıklarıyla akraba olan zarganaların, en büyük özelliği, alt ve üst çenelerinin son derece uzun oluşudur. Adeta bir gaga biçiminde olan çeneleri, bu balıkların ilk bakışta diğer balıklardan ayırt edilmesini sağlar.

Zarganaların sırtı koyu yeşile çalan mavi, yanları açık ve parlak yeşil ve mavi, karnının altı beyazdır. Vücudu ince pullarla kaplıdır. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da bol bulunur. Eti, izmarit balığı lezzetindedir. Kışın genel olarak derin sulara çekilir, yazın sahillere yaklaşırlar. Yumurtlama mevsimi, nisan, mayıs ve hazirandır. En büyüklerinin uzunluğu 70 cm.’yi bulur.

Davranışları

Zargana, su yüzeyine yakın yaşayan pelajik balıklardır. Küçük balıkları yerler ve uskumrununkine benzer bir göç paternine sahiptirler ve yumurtlamadan kısa bir süre önce gelirler. Uskumru ile olan ilişkileri, “uskumru rehberi” ve “uskumru koruyucusu” gibi bazı eski yaygın isimlere yol açmıştır. Nisan ve Mayıs aylarında sığ sulara geçerler ve mayıs ve Haziran aylarında yılan otu bulunan bölgelerde yumurtlarlar. Sonbaharda, İrlanda’nın batısındaki Atlantik ve Büyük Britanya dahil olmak üzere açık denize geri dönerler.

Zargana yumurtacıdır ve yumurtalar genellikle yumurtanın yüzeyindeki dallarla sudaki nesnelere yapışık halde bulunur. Yumurtlama mayıs ve haziran aylarında, deniz otlarının bıçaklarına yapışan koryon üzerindeki uzun yapışkan dalları olan deniz çayırı yatakları arasında gerçekleşir. Yavrular cinsel olgunluğa erişinceye kadar sığ sularda kalırlar. 

zargana

Kaynak: commons.wikimedia.org

Zargana, açık denizde Atlantik ringa balığı, çaça balığı, kum yılan balığı ve hatta üç dikenli dikenli balık gibi küçük balık sürülerini arayan bir avcıdır. Ayrıca serbest yüzen kabuklularla da beslenirler. Sık sık kıyıya yakın yerlerde arama yaparlar ve gelgit akışlarını kesintiye uğratan doğal veya insan yapımı özelliklerin içinde ve çevresinde avlanırlar.

Advertisement

Besin Olarak Kullanımı

Zargana, bazen kıyı boyunca sığ sularda sabit ağlarda yakalanmaktadır. Çubuk ve ip ile yakalanırlarsa, takıldıklarında sudan dışarı sıçrama eğilimi gösterirler. Zargana, haşlanarak yenir, kızartılır, fırında pişirilir, ızgara yapılır veya tütsülenir. Pek çok insanı yemekten caydıran alışılmadık yeşil kemiklere (biliverdin varlığından dolayı) sahiptirler, ancak yeşil renk zararsızdır.


Leave A Reply