23 Nisan Çocuk Bayramı İle İlgili Kompozisyon, Önemi Tarihçesi Hakkında Yazı

0
Advertisement

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının önemi, tarihçesi, kutlanması, çocuklara armağan edilmesi konuları ile ilgili yazı. Bu yazıda, bayramın önemini ve tarihçesini detaylı bir şekilde açıklıyoruz. Türk çocuklarının haklarına vurgu yapan bu özel günü daha iyi anlamak için okumaya devam edin.

23 Nisan Çocuk Bayramı İle İlgili Kompozisyon

23 Nisan Çocuk Bayramı İle İlgili Yazı

23 Nisan Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada hiçbir ülkede bulunmayan iki farklı unsuru bir araya getiren milli bir bayram. Bu bayram bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği anlamlı gün diğer taraftan ‘yarının büyükleri, geleceğin garantisi’ çocuklar için bir şenlik. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği bayram dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl düzenleniyor. Egemenliğin ilan edilmesinin ve ardından bu günün ‘çocuk bayramı’ olarak kutlanmasının tarihsel gelişimi ise şöyle:

Atatürk‘ün çocuk sevgisini herkes biliyor. Bütün konuşmalarında “Bugünün küçükleri yarının büyükleri” diyerek geleceğin çocukların elinde olduğunu her fırsatta belirten Atatürk, 1924’te ilk Meclis’in açılış tarihi olan ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasını istedi. Bu tarihten 5 yıl sonra ise bu bayramı çocuklara armağan etti.

Uzun yıllar kutlanan bayram dünyada çocukların sahip olduğu tek bayram. 1979’un, UNESCO tarafından ‘çocuk yılı’ ilan edilmesiyle bayram uluslararası nitelik kazandı. TRT, 1979’dan bu yana geleneksel olarak 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenliyor. Bir hafta süren etkinliklere tüm dünya çocukları davet ediliyor. Farklı kıtalardan farklı ülkelerden gelen çocuklar gönüllü ailelerin misafirleri oluyorlar. Etkinliklere 8-12 yaş arası çocuklar katılabiliyorlar. 1979’da 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyutta kutlanmaya başlanan bayrama 2000 yılında 46 ülke ve yaklaşık 13 bin 394 çocuk katıldı.

Yalnızca barış istiyorlar
  • -23 Nisan Çocuk Şenliği için geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye gelen çocukların yaptıkları konuşmalardan alıntılar:
  • -Suriye’de, Libya’da, Myanmar’da, Batı Türkistan’da ve savaşın olduğu her yerde başka ülkelerde çocukların öldürülmesini önleyiniz!
  • -Barış en çok çocukların hakkıdır!
  • -Değerli büyüklerimiz lütfen biz çocuklara kulak veriniz! Dünya’nın yok edilmesine engel olmak çocukların sevgi ortamında yaşamasını sağlamak sizin görevinizdir. –
  • Sizden armağan olarak yalnızca sevgi ve barış istiyoruz.

23 Nisan Resimleri

Advertisement

23 Nisan Kompozisyon Örneği

Her yıl bu ülkede yaşayan herkes kendini bildi bileli 23 Nisan günleri büyük bir coşku ve mutluluk içinde kutlanır. her ne kadar eski stadyum kutlamalarını özlesek dahi uluslararası bir platformda kutlanan 23 Nisan günleri herkes için çok özel bir gündür.

Öncelikle bugünün anlamı büyüktür. Çünkü 23 Nisan meclisin açıldığı ve artık kişilerin değil ulusun egemenliğinin başladığı tam anlamı ile modern bir yönetim ve yaşam biçimine ve tam bağımsızlığa adım atılmış olan gündür.

Mustafa Kemal Atatürk gibi bir deha ise meclis açılışının olduğu bugünün hem ulusal bayram ilan ederek. Hem de bu ulusal bayramı geleceğin gerçek teminatı çocuklara armağan etmişti. Cumhuriyetin geleceğini sağlam bir şekilde tutmak için böyle güzel bir adım atmıştır.

Her yıl 23 Nisan‘da sadece Ankara’da değil yurdun çeşitli noktalarında dünya çocukları misafir edilerek coşku ile kutlanır. Aynı zamanda bir kültür alışverişine de tanık oluyoruz. Çocuklarımız dünya üzerinde farklı kültür ve yapıda insanların olduğunu görüyor ancak bu farklılıkların bir zenginlik olduğunu da bizzat yaşayarak idrak ediyorlar.

her yönden belki de yurdumuzun en güzel ve en neşeli Ulusal Bayramı olan 23 Nisan günlerinde bu ülkenin tam bağımsızlığı ve Ulusal Egemenlik için canlarını hiçe sayıp savaşan direnen ve zafere ulaşan şehitlerimizi de anmayı ihmal etmiyoruz.

Çok yaşa 23 Nisan çok yaşa Mustafa Kemal.

Advertisement


Leave A Reply