Ankara Gölbaşı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ankara ilimize bağlı Gölbaşı ilçesinin coğrafi konumu, özellikleri, ekonomisi, iklimi, ulaşımı ile ilgili bilgi.

Ankara Gölbaşı

Gölbaşı; Ankara İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 34 köyü vardır. Kuzeyden Çankaya, güneyden Bala ve Haymana, doğudan Elmadağ, batıdan Polatlı ile çevrilidir.

İlçe toprakları, batıdan doğuya doğru hafifçe artan yükseltilerle (750-1.000 m) kaplıdır. Bu yüksekliklerin arasında kalan ve bir alüvyon setinin arkasında biriken sulardan oluşan Mogan Gölü (6 km2) sığ göl olup yaz aylarında suyu büyük ölçüde çekilir. Göl, çevresindeki spor ve dinlence kuruluşlarıyla Ankara’nın gözde dinlence merkezlerinden biridir.

Sert bir kara ikliminin gözlendiği ilçede, yıllık ortalama sıcaklık 12°C, yağış tutarı 350 mm’dir. Egemen bitki örtüsü bozkırdır. Ekonomi, tahıl tarımı, küçükbaş hayvancılık ve Mogan Gölü’nde yapılan kültür balıkçılığına (sazan, tatlısu kefali, sardalya) dayanır. Ankara-Konya Karayolu üzerinde, deniz düzeyinden 972 m yükseltide kurulu olan liçe merkezi, il merkezine 15 km uzaklıktadır. Bu konumuyla Ankara’nın bir yörekenti durumunda olan ilçe, çevresinde son yıllarda kurulan irili-ufaklı birçok endüstri işletmesiyle hızlı bir gelişme içine girmiş ilçelerden biridir.

Advertisement

Leave A Reply