Hanönü Nerededir?

0
Advertisement

Hanönü nerededir? Hanönü hangi ilimize bağlıdır? Hanönü ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

HanönüHanönü (Gökçeağaç) Kastamonu İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 21 köyü vardır. İlin kuzeydoğusunda; batıdan Devrekâni, güneyden Taşköprü, kuzeyden Sinop’un Türkeli ve Ayancık, doğudan Sinop’un Boyabatçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları, kuzey ve güneyden dağlarla kaplıdır ve yükselti 1.500-1.600 m’ye ulaşır. Orta kesimde Gökırmak akar. Kuzeyde uzanan sıradağlar, Karadeniz ikliminin etkilerini engeller ve ilçede kıyı kesimine oranla daha sert bir karasal iklim egemendir. Yıllık ortalama sıcaklık 9-10°C, yağış tutarı 400-450 mm’dir. Bitki örtüsü içinde meşe, karaçam ve göknar ağaçlarıyla kaplı ormanlar vardır. Ekonomi, tarım, hayvancılık ve ormancılık etkinliklerine dayanır. Buğday, arpa, fiğ, fasulye, mısır, şekerpancarı, kenevir, sarımsak, çeşitli sebze ve meyveler yetiştirilir. Koyun, keçi ve sığır beslenir. Orman ürünleri taşımacılığı ve alım-satımı gelişmiştir.

Gökırmak kenarında kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 82 km uzaklıktadır. Daha önce Taşköprü İlçesi’ne bağlı Gökçeağaç Bucağı’nın merkeziyken 9 Mayıs 1990’da ilçe yapıldı.


Leave A Reply