Çaycuma Nerededir?

0
Advertisement

Çaycuma nerededir? Çaycuma hangi ilimize bağlıdır? Çaycuma ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Çaycuma - Zonguldak

Çaycuma – Zonguldak

Çaycuma Zonguldak İli’ne bağlı ilçe ve merkezi. 3 bucağı (Hisarönü, Perşembe, Saltukova), 80 köyü vardır. İlin kuzeydoğusunda; kuzeyden Karadeniz, batıdan Merkez, güneyden Devrek ve Gökçebey, doğudan Bartın’ın Merkez ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe topraklan Yenice (Filyos) Irmağı Vadisi’nde uzanan engebeli düzlüklerle kaplıdır. Yükselti 400-500 metre dolayındadır. İlçe toprakları Karadeniz iklimi etkisi altındadır. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15°C, yağış tutarı 880-900 mm’dir. Yazlar serin, kışlar ılıman geçer. Filyos Çayı Vadisi’nin iki yanında uzanan yamaçlarda meşe, kayın, kestane, ıhlamur, akçaağaç ve kızılağaçtan oluşan orman topluluklarına rastlanır.

Ekonomi tarım, hayvancılık ve endüstri etkinliklerine dayanır. Filyos Çayı Vadisi’nde uzanan verimli topraklarda çeşitli ürünler yetiştirilir. Buğday, mısır, nohut, keten, kenevir, ayçiçeği, fındık ve dut yetiştirilir. Koyun ve sığır beslenir. SEKA’ya bağlı Çaycuma Kağıt Fabrikası, 1970 yılından bu yana üretim yapmaktadır. Fabrika çevre ormanlardan elde edilen ürünlerini hammadde olarak değerlendirir.

Filyos Çayı boyunca yerel halkın ilgi duyduğu kavakçılık çalışmaları ekonomiye önemli katkı sağlar. Deniz düzeyinden 25 m yükseltide, Zonguldak-Ankara Demiryolu üzerinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 53 km uzaklıktadır. 1944’te ilçe oldu.

Advertisement

Leave A Reply