Cadiz Nerededir? Muhteşem Güzellikleri Olan Cadiz Tarihi

0
Advertisement

Cadiz hangi ülkededir? Cadiz ilinin özellikleri,  nerededir, tarihçesi, İspanya Cadiz hakkında bilgi.

Cadiz - İspanya

Cadiz; İspanya’nın güneybatısında, Endülüs Özerk Bölgesi’nde liman kenti, aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir. Cadiz Körfezi’nde yer alır. Cebelitarık’ın 58 km kuzeybatısında yer alır. Yalıyarlarla çevrili bir adacık tepe üzerinde kuruludur. 8 km uzunluğundaki bir kıyı şeridiyle karaya bağlanır. Limanından balık, şarap ve tarım ürünlerinin dış satımıyla kömür, demir ve besin maddeleri dış alımı yapılır. Gemi yapımı ve onarımı için limanda çok sayıda doklar ve kuru havuzlar vardır. Ayrıca donanmanın silah ve cephane depoları da buradadır. Kentin parkları, sarayları, palmiyeli gezinti yolları ve beyaz badanalı evleriyle son derece çekici bir görünümü vardır.

Tarih:

İÖ 1100 dolayında Gadir adıyla bir Fenike ticaret kolonisi olarak kurulan kent, İÖ 500 dolayında Kartacalıların eline geçti. İÖ 3. yüzyıl sonlarına doğru Romalılar tarafından alınan kente Gades adı verildi. Roma egemenliği altında gelişen kent, Roma’dan sonra Latin batısının en zengin ve büyük kenti durumuna geldi. İS. 4. yüzyılda gerilemeye başladı. 711’de Araplar kenti Batı Gotları’nın elinden aldılar. 1262’de Kastilyalı X. Alfons’un kenti ele geçirmesiyle yeni bir gelişme dönemi başladı. Amerika’nın bulunması bu gelişmeyi doruğuna ulaştırdı. Kristof Kolomb ikinci yolculuğuna Cadiz Limanı’ndan çıktı (1495). 1509-1778 arasında Amerika’daki İspanyol sömürgeleriyle ticaret tekelini elinde bulunduran kent, İspanya’nın düşmanları için yeğlenen bir hedef oluşturdu.

Cadiz - İspanya

1587’de Sir Francis Drake, Cadiz Limanı’nda bir İspanyol filosunu yaktı ve l596’da kente saldıran Essex Dükü kentin bir bölümünü yıktı. Kısa bir süre içinde onarılan ve yeni surlarla güçlendirilen kent, 17. yüzyıl boyunca çeşitli İngiliz saldırılarına direndi. 18. yüzyılda kentin zenginliği Londra’yı bile geride bıraktı. 1797-1798 yıllarında İngiliz filosunun abluka altına aldığı kent 1800’de Nelson tarafından bombalandı. İspanya’nın Napolyon denetimi altında olmayan tüm bölgelerinin başkenti görevini yürüten Cadiz, 1810-1812 arasında Fransız ordusu tarafından kuşatıldı ama alınamadı.

Advertisement

Burada toplanan Cortes (meclis), İspanya’yı 1820 Devrimi’ne götürecek olan liberal anayasayı ilan etti (Mart 1812). Kral VII. Fernando 1823’te kente giren Fransız Ordusu tarafından kurtarılana kadar kentte tutsak kaldı. 1936-1939 arasındaki İspanya İç Savaşı sırasında kent kısa sürede milliyetçilerin eline geçti ve İspanya Fası’ndan getirilen ek güçler için önemli bir giriş limanı işlevi üstlendi. İspanya’nın sömürgelerini yitirmesinden sonra etkinliğinin bu bölümünü de yitirdi.

Cadiz - İspanya

Tarihsel Eserler:

Tarihsel eserlerinin başında, eski kent katedrali Santa Cruz gelir. Aslı 13. yüzyıl gotik kilisesi olan yapı, 1600’lerde yenilendi. Yapımına 1722’de başlanan yeni katedral, klasik üslupta bir yapıdır. Los Capuchinos ve S. Felipe de Neri kiliselerinde Murillo’nun sunak resimleri, Santa Cueva’da Goya’nın kubbe resimlemeleri (1794 dolayı) görülebilir.


Leave A Reply