Juan Perón Kimdir?

0
Advertisement

Juan Perón kimdir? Juan Perón hayatı, biyografisi, siyasi ve politik kariyeri hakkında bilgi.

Juan PerónJuan Perón; (1895-1 Temmuz 1974)

Arjantin’in eski cumhurbaşkanı ve başkomutanıdır. Buenos Aires’in 100 km. kadar güneyinde Lobos kasabasında doğdu. Askeri okullarda öğrenimini yaptıktan sonra orduya girdi. 20 yaşında teğmen rütbesiyle orduda görev aldı.

Bir süre sonra genç subaylardan kurulu totaliter rejim taraftarı Grupos de Oficiales Unidos (Birleşik Subaylar Topluluğu)na girdi. 1943’te Ramon S. Castillo’nun idaresi aleyhine girişilen harekete önderlik etti. Daha sonra başa geçen hükümetlerde, küçük, önemsiz görevler aldıysa da, iktidarın esas hâkimi kendisiydi, devletin işlerini perde arkasından idare ediyordu.

1944’te General Edelmiro Farrell cumhurbaşkanı olunca, Peron da savunma bakanı oldu, daha sonra başbakanlığa yükseldi. 1945′ te Peron bir hükümet darbesiyle iktidardan uzaklaştırıldıysa da, iki hafta sonra daha büyük bir kuvvetle işinin başına döndü. Artık Arjantin’in kaderi, onun elindeydi. Eva Duarte adındaki bir radyo ve filim yıldızıyla evlendi, az sonra karısı da devlet işlerine karışmaya başladı. Eva Peron özellikle işçilerin meseleleriyle yakından ilgileniyordu. Sonraları memleket içinde çok büyük nüfuz kazanan Sosyal Yardım Teşkilâtı’nı kurdu, bir süre sonra da Peronist Partisi’nin kadınlar kolunun başkanı seçildi.

Peron, 1946’da cumhurbaşkanı seçildi, 1951’de ikinci defa cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. -Eva Peron, 1952’de ölünce Juan Peron’un da nüfuzu sarsılmaya başladı. Aleyhinde çeşitli nümayiş ve isyanlardan sonra, nihayet, 16 haziran 1955’te donanma ayaklandı. Deniz kuvvetleri Peron’u zorla iktidardan uzaklaştırmak istiyorlardı. Peron, siyaset kullanarak, başlangıçta bir uzlaşmaya vardı, sonra memlekette sıkı yönetim ilân ederek, diktatörlüğünü daha da kuvvetlendirmeye çalıştı. Uç ay sonra yeni bir isyan oldu. Bu sefer donanma ile birlikte bütün ordu ayaklanmıştı. Peron üç gün sonra, 19 eylül 1955′ te, istifasını vermek zorunda kaldı. Buenos Aires açıklarındaki bir Paraguay ganbotuna sığındı, sonra da uçakla Paraguay’a kaçtı.

Advertisement

1973-1974 arasında tekrar Arjantin devlet başkanlığı yaptı.


Leave A Reply