Asvan Nerededir?

0
Advertisement

Asvan nerededir? Mısır’ın antik güzellikleri ile dolu olan Asvan şehri ile ilgili olarak temel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Asvan - Mısır

Yukarı Mısır’da, Nil’in doğu kıyısında 26.000 nüfuslu bir şehirdir. Batısındaki çölde eski Mısır’ın kaya mezarları ve sonradan onarılmış Kopt manastırının yıkıntıları vardır. Şehrin asıl önemi Nil üzerindeki barajından ileri gelir. 1902 yılında inşası sona eren 1950 metre uzunluğundaki, 47 metre genişliğindeki 180 kapaklı baraj Asvan Barajı olarak anılır. Bu baraj Nil nehrinin sularını düzenlediği gibi topraklarının muntazam bir şekilde sulanmasına da sağlar. Baraj, daha fazla su saklayabilmesi için, yapıldıktan on yıl sonra daha yükseltilmiştir.

Asvan şehri, Nil nehri üzerinde gemilerin önemli bir uğrak yeri olduğu gibi aynı zamanda, işlek bir demiryolu durağıdır. Civarında demir madeni, granit ocakları işletilir. Kurak bir havası olması bakımından çok rağbet gören bir kış şehridir,

Asvan’ın çok eski bir tarihî vardır. Civarda firavunların mezarları yer almaktadır. Tarihi ve arkeolojik eserler yönünde dünyaca ünlü ve her yıl binlerce tursitin ziyaret ettiği bir bölgedir.

Advertisement

Leave A Reply