Muğla’dan Çıkmış Ünlü Kişiler

0
Advertisement

Politika, sanat, edebiyat alanında Muğla ilimize ait ünlü isimler. Memleketi Muğla olan ünlü isimler ve hayatları

Muğla’dan Çıkmış Ünlü Kişiler

NAİL ÇAKIRHAN

1910 Ula doğumludur. İstanbul Tıp Fakültesinde başladığı eğitimini yarıda bırakıp Hukuk Fakültesine devam etti. Bu mesleği de benimseyemeyince, Edebiyat Fakültesine girdi. 1930 da Nazım Hikmet ile birlikte” 1+1 =Bir” adlı ortak bir şiir kitabı çıkardı. Atatürk’ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemal Bey in kızı ünlü Arkeolog Profesör Doktor Halet Çambel ile 1938 yılında evlendi. 1970 yılında Akyaka ya taşındı. Burada geleneksel mimariyi günümüz şartlarıyla buluşturan, çevre ve doğa ile bütünleştiren bir ev inşa etti. Bu ev kendisine 1983 yılında dünyanın en saygın mimarlık ödüllerinden “Ağahan Mimarlık Ödülünü” getirdi. Beton yerine ahşap evler inşa ederek Akyaka evleri olarak adlandırılan mimari ekolü oluşturdu.


YUNUS NADİ

Advertisement

1880 yılında Muğla’da doğdu. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1910 yılında Rumeli Gazetesi nin başyazarı oldu. 1911 yılında, Aydın milletvekili oldu. 1920 yılında Muğla milletvekili oldu. 1924 yılında Cumhuriyet gazetesini kurdu ve başyazarlığını yaptı. 1945 yılında Cenevre şehrinde hayatını kaybetti. 1946 yılından bu yana, gazetecinin ismini yaşatmak için “Yunus Nadi ödülleri” dağıtılmaktadır.


TURHAN SELÇUK

Turhan Selçuk 1922 yılında Muğla’nın Milas ilçesinde doğdu. İlk karikatürleri 1941’de Adana da Türk Sözü, İstanbul’da Kırmızı Beyaz ve Şut dergilerinde yayınlandı. Sanat haya boyunca ulusal ve uluslararası yayınlarda karikatürleri yayınlandı. Turhan Selçuk 88 yaşında İstanbul’da vefat etti.


NEYZEN TEVFİK

Advertisement

Şair ve neyzen. Gerçek adı Tevfik Kolaylı dır. 1879 yılında Bodrumda doğmuştur. Cumhuriyet yıllarında ise devrimlere karşı genlere karşı hicvini kullanmış haksızlığa, yolsuzluğa ve yozlaşmışlığa karşı şiirler yazmıştır. Neft ve Eşreften sonraki en önemli hiciv ustasıdır. 1953 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.


SELDA BAĞCAN

Selda Bağcan 1948 yılında Muğla’nın Menteşe ilkesinde doğmuştur Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünden 1971 yılında mezun olmuştur. Üniversite son sınıfta iken amatörce müzik yapmaya başladı. Erkan Özerman sayesinde, profesyonel olarak müzik hayatına başladı. O tarihten itibaren yurt içi ve yurt dışında sayısız konserler verdi.


ZİHNİ DERİN

Zihni Derin 1890 yılında Muğla’da doğdu. 1904 yılındı, Halkalı Ziraat Mektebinden mezun olmuştur. 1924 yılında Rize yöresinde çay, fındık ve turunçgiller üretimiyle ilgili özel bir kanun çıkarıldı ve Çay Araştırma Enstitüsü kuruldu. Enstitünün kurucusu olan Zihni Derin aynı iklim özelliklerine sahip olan Batum’dan getirttiği çay fidanlarıyla Enstitünün bahçesinde ilk çay fidanlığını kurdu. Günümüzde, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen çay ve fındık gibi önemli tarım ürünlerini üretiminde ve geliştirilmesinde önderlik yapmıştır.


YÜKSEL AKSU

Yüksel Aksu, 1966 yılında Muğla’nın Ula ilçesinde doğmuştur. 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon bölümünden mezun olmuştur. Yönetmen senaryosunu yazıp yönettiği “Dondurmam Kaymak”, “Efeköy Entelköy’e Karşı” ve “İftarlık Gazoz” filmleriyle Muğla kültürünü dünyaya tanıtmaktadır.


Advertisement

TOLGA ÇANDAR

1959 yılında Muğla’nın Milas ilçesinde doğdu, ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) İnşaat Mühendisliği Fakültesini bitirdi. Türk Halk Müziği çalışmaları için Türk Halk Bilimleri Topluluğunda devam etti. İnşaat Mühendisi olarak çalıştı. Müzisyen olarak albümler ve film müzikleri yaptı. Tiyatro, sinema ve dizilerde oyunculuk yaptı, 24. dönem Muğla milletvekili seçildi.


PROF. DR. ŞADAN GÖKOVALI

Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) manevi oğlu olarak eserlerini ölümünden sonra yayımlayan, tüm kitaplarına önsöz yazan, Balıkçının manevi mirasını yaşatan kişi olarak tanınmıştır. Turizm alanında Türkiye’de kültür turlarının başlatıcıları arasında yer alır. 1939’da Muğla’nın Gökova Beldesinde doğdu. Çalışma yaşamı İzmir’de geçti. Yılın gazetecisi seçildi. Akyaka’da bir sokağa,Gökova’da bir caddeye, Muğla’da 3 bin kişilik açık hava tiyatrosuna adı verildi. Turizm ve İletişim Bilimleri alanında 4o’ı aşkın kitaba imza attı.


CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI

Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen yazar, Cevat Şakir Kabaağaçlı eserlerinin yanısıra Bodrum’a olan aşkıyla da bilinir. Yazar, 1890 yılında İstanbul’da doğdu. Cumhuriyet’in ilanında sonra asker kaçaklarıyla ilgili yazısı yüzünden Bodrum’a sürülmüştü. 3 yıllık cezasının 1,5 yılını Bodrum’da, geri kalanını da İstanbul’da geçirmiştir. Daha sonra yürekten bağlandığı Bodrum’a geri döndü. 1947’de çocuklarının eğitimi için İzmir’e yerleşti. Yazar 1073 yılında hayatını kaybetti ve vasiyeti üzerine çok sevdiği Bodrum’a defnedildi.

Cevat Şakir aslında İstanbul doğumludur ancak Muğla’dan bahsederken adı geçmezse olmaz. Bodrum denilince ilk akla gelen isimlerdendir ve Bodrum’un merkezinde de bir heykeli mevcuttur.


TURGUT REİS

Advertisement

Büyük Türk denizcisi Turgut Reis, 1485 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Menteşe Sancağı’na (Muğla) bağlı Saravuloz (Turgut Reis) köyünde doğdu. Barbaros Hayrettin Paşa’nın leventleri arasına girdi. Üstün hizmetleri ve cesareti sayesinde, Barbaros Hayrettin Paşa’nın takdirini kazandı ve reis oldu. Turgut Reis, Preveze Deniz Zaferi gibi birçok zaferlerin kazanılmasında pay sahibi oldu. 1565’de Malta kuşatmasına katıldı ve kuşatma sırasında şehit oldu. Türbesi Trablusgarp’tadır.

NOT: Resimler ve bilgiler 86. İzmir Enternasyonal Fuarına konuk şehir olan Muğla’nın standından temin edilmiştir.


Leave A Reply