Biyofizik Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Biyofizik nedir? Biyofizik denilince aklımıza ne gelmeli? Biyofizik ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.

biyofizik

BİYOFİZİK, biyolojik olayları, fizik kural ve yöntemlerini uygulayarak inceleyen bilim dalına verilen isimdir.

Canlı organizmaların fiziği olarak tanımlanan biyofizik, maddenin canlı varlıklardaki durumunu, geçirdiği değişimleri, fizyolojik olayları fiziksel kural ve yöntemlerden yararlanarak inceler, değerlendirir ve bu olayların neden ve sonuçlarını ortaya koyar. Enerjinin canlılarda, kimyasal, mekanik, ısı ve ışıma gibi değişik biçimlerde kullanılmasını, bunların birbirine dönüşümünü, bu dönüşümlerin yaşama olan etkilerini inceler. Yaşamla enerji arasındaki ilişkileri ortaya koyar. Canlıların yapısında bulunan sıvıların basınç, hareket, akışkanlık, yüzey gerilim, kılcal olaylar gibi dinamik dengeleri inceleyerek bunların uyduğu yasaları ortaya koyar.

Difüzyon ve ozmos olayları, canlı organizmaların elektriksel özellik ve davranışları; bunların yapısmda bulunan ya da değişik yollardan organizmaya yerleşmiş radyoaktif maddelerin dağılımı ve etkileri, ışınımların canlılarda yarattığı değişimlerle canlıların fiziksel etkilere karşı gösterdikleri tepkilerin incelenmesi biyofiziğin çalışma alanına girer. Biyofizikte elde edilen bulgular, günümüzde, insan ve hayvan sağlığına, tarım ve bitki biyolojisine uygulanır.

Advertisement

Leave A Reply