Çocuklarda Beyin Sarsıntısı Belirtileri

0
Advertisement

Çocuklarda beyin sarsıntısı nasıl olur? Beyin sarsıntısı, nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi.

ÇOCUKLARDA BEYİN SARSINTISI

beyin-sarsintisi

Beyin sarsıntısı, genellikle başa bir darbenin ya da başı bir yere çarpmanın sonucu olan bir beyin zedelenmesidir. Başın şiddetle sarsılmasıyla da ortaya çıkabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda, kafatasları henüz yumuşak olduğu için, beyin sarsıntısı daha kolay ortaya çıkar.

Beyin sarsıntısı geçiren çocuk, genellikle yalnızca birkaç saniye, ama bazen dakikalarca bilincini yitirebilir; çok şiddetli bazı beyin sarsıntılarındaysa, birkaç hafta bilinçsiz durumda kalabilir.

NEDENLER

Çocuğun başına vurulduğu, başını bir yere çarptığı ya da başı şiddetle sarsıldığı zaman, beyni apansızın, zedelenmesine yol açacak bir şiddetle kafatasına çarpar. Sarsılma, beynin çeşitli alanlarının zedelenmesine yol açabilir. Tek bir darbe, vurulan yerin altına düşen, beynin kafatasına çarparak zorlandığı yerde, bazen de tam karşıt yanında (büyük bir olasılıkla çalkalanma etkisi nedeniyle) zedelenmeye yol açar.

Advertisement

BELİRTİLER

Hafif beyin sarsıntılarında, çocuk bir süre sersemlemiş durumda kalır ve baş-dönmesi hissedebilir; ayrıca bir iki gün kadar süreyle başağrısı çekebilir. Beyin sarsıntısına bir darbe neden olmuşsa, çoğunlukla başta ağrılı bir şiş bulunur.

Çocuğun, zihin bulanıklığı içinde görünmesi ya da ne olduğunu anımsayamaması, büyük bir olasılıkla aslında bilinçsiz durumda olduğunu gösterir. Daha ciddi sarsıntılarda, çocuk birkaç dakika tam bilinçsiz durumda kalabilir ve kendine gelirken kas denetiminde zorluk çeker: Sözgelimi, heceleri birbirine karıştırarak uzatan bir konuşma biçimi farkedilebilir. Beyin sarsıntısının belirtileri, genellikle, beyindeki zedelenme düzeldikçe, bütünüyle yok olur. Bununla birlikte, başa çok şiddetli bir darbe, çocuğun birkaç hafta “komada” kalmasına neden olabilir.

YAPILMASI GEREKENLER

•Çocuğunuz bilincini yitirmiş durumdaysa, soluk alıp verişini ve kalp atışlarını kontrol edin. Soluk alıp vermesi kesilmişse ya da kalp atışları duyulmuyorsa, hemen yapay solunum ve yeniden canlandırma hareketleri uygulayın; bu arada da birini cankurtaran çağırmaya gönderin.

•Kulaktan kan ya da başka bir sıvı akıyorsa, hemen bir cankurtaran çağırın.

Advertisement

•Her yarayı temizleyip sarın. Derin yaralarda önce kanı durdurun ve bir doktor çağırın ya da çocuğunuzu hastaneye götürün.

•Çocuk hemen düzeliyormuş gibi görünse de, kontrol için doktora götürün. Ayrıca, kas denetiminde güçlük çekme belirtileri bulunup bulunmadığını araştırın.

BU YAZI SADECE BİLGİ VERMEK AMAÇLIDIR. DOKTOR TAVSİYESİ DEĞİLDİR. LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN.


Leave A Reply