Molibden Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Molibden elementinin genel özellikleri ve bilgileri nasıldır. Molibden elementinin resmi.

molibden

Gümüş gibi parlak bir maden (metal eleman )dır. Eski çağlarda kurşunla karıştırılmış, eski Yunanlılar, Romalılar molibdene de kurşuna da aynı adı vermişlerdi. Molibdenin kurşunla karıştırılmasının bir sebebi de kurşun gibi iz bırakmasıdır.

Molibdenin doğada en çok bulunan filizi «molibde parlağı» denilen sülfürlü filizidir. Molibden elde edilirken, filiz önce içindeki yabancı maddelerden temizlenerek molibden oranı %10’dan %70’e çıkarılır. Sonra sülfür filizi kavrularak oksit haline getirilir. Bu işlemden sonra ya karbonla ya da hidrojenle indirgenerek metal haline geçirilir. Aynı iş elektrolitik yolu ile de yapılabilir. Molibden sert bir metaldir. Kolay parlatılabilir. Yüksek sıcaklıkta örslenebilir ve kaynak yapılabilir.

Elektriği iyi iletir. Molibdenin demirle yaptığı alaşımlar çelik endüstrisinde çok önemlidir. Çeliğin çatlamasını, kırılganlığını azaltır, esnekliğini artırır. Nikelli çeliklere molibden katılarak bu çeliklere tuz ruhu gibi asitlerin etki etmesi önlenir. Molibdenli çelikler alet ve mıknatıs yapımında kullanılır. Molibden bileşiklerinden, iki oksit karışımından meydana gelen «molibden mavisi» kumaşlar, hele ipekliler için güzel bir boyadır.

MOLİBDENİN ÖZELLİKLERİ

Advertisement

Simgesi: Mo
Atom No.: 42
Atom ağırlığı: 96
Yoğunluğu: 10,2
Ergime nokt.: 2600°C


Leave A Reply