V. Gustav Kimdir?

0
Advertisement

İsveç’in meşhur krallarından olan ve dinçliği sportmenliği ile tanınan V. Gustav hayatı ve dönemi ile ilgili bilgiler.

V. GustavTam adı Oscar Gustaf Adolf (16 Haziran 1858, Drottningholm Sarayı, Stockholm, İsveç – 29 Ekim 1950, Drottningholm Sarayı, Stockholm, İsveç). Ünlü bir İsveç kralıdır. Napolyon’un mareşallerinden Bernadotte’un ailesinden gelir. Babası II. Oscar’ın ölümünden sonra 1907’de tahta geçti.

Gustav, on yedi yaşında asker olmuştu. Daha sonra Uppsala Üniversitesi’ne girdi. Kral olduktan sonra bol bol geziye çıktı, devrin tanınmış devlet adamları ile ahbap olmak fırsatını elde etti. Gustav, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’nda İsveç’i tarafsız ilan ederek memleketini savaştan kurtardı. Kralın sekseninci yaş gününde İsveç halkı aralarında bir milyon dolar toplayarak ona bağlılıklarını, sevgilerini belirtmek üzere kendisine verdiler.

Kral Gustav son derece hareketli, canlı bir adamdı, sporu çok sever, kayaktan tenise kadar çeşitli sporlarla uğraşır, bunlarda şampiyonluğa yakın başarılar sağlardı. Hayatının son yıllarına kadar sporu bırakmayan İsveç Kralı, çok ileri bir yaşa kadar dinçliğini korudu. Öldüğü zaman 92 yaşında bulunuyordu, 43 yıl da saltanat sürmüştü.

Kral Gustav, aynı zamanda, çok demokrat ruhlu olmakla tanınmıştı. Birçok kereler şehirde, otobüste yolculuk eder, halk arasına karışmaktan zevk duyardı.

Advertisement

Leave A Reply