Herbert Spencer Kısaca Hayatı

0
Advertisement

Herbert Spencer kimdir? Ünlü İngiliz filozofu olan Herbert Spencer’ın hayatı ile ilgili olarak kısa bilgilerin yer aldığı yazımız.

Herbert Spencer

Herbert Spencer (1820- 1903), ünlü bir İngiliz filozofudur. Olgunluk akımının İngiltere’de ki başlıca temsilcisidir. Babası öğretmendi, bütün derdi oğlunu tabiiyatçı olarak yetiştirmekti. Bu istekle, onu, boyuna böcekleri gözlemeye sürüklerdi. Herbert Spencer, önce demiryolu mühendisi oldu.

8 yıl bir yandan bu işlerle uğraştı, bir yandan da çok sevdiği felsefe konularında dergilere yazılar yazdı. 1848’de, «Economist» dergisinin yazı işlerini idare etmeye başladı. Ahlak üzerine düşüncelerini bu sıralarda yayınlamaya başladı. «Teorinin Gelişmesi», «Tekniğin Doğuşu», «İlerlemede Sebepler ve İlerleme Kanunları» gibi yazıları bu devrin verimlerindendir. Herbert Spencer’ın bilgisindeki sağlamlık harikulade bir görme, tespit etme, ilintiler kurma kabiliyetinden ileri geliyordu. Ortaya attığı iktisadi düşünceler, çağının ilim ve-fen adamları üzerinde derin etkiler yaratmıştır.

Başlıca eserleri «İlk Prensipler», «Sosyoloji Prensipleri», «Biyoloji Prensipleri», Ahlâk Prensipleri», «Sentetik Felsefe»dir.

Advertisement

Leave A Reply