Norovirüs nedir, nasıl bulaşır, nereyi etkiler? Norovirüs belirtileri, tedavisi ve korunma yolları nelerdir? Norovirüs hakkında bilmeniz gereken her şey
Norovirüs nedir?
Norovirüs çok bulaşıcı bir mide ve bağırsak virüsüdür. Enfekte bir kişiyle doğrudan veya dolaylı temas yoluyla kolayca geçer. Hastaneler, okullar ve kreşler gibi bölgelere hızla yayılabilir.
Çoğu insan norovirüs ile biraz deneyime sahiptir. Mide ve bağırsak sisteminin yaygın bir hastalığıdır. Norovirüs ayrıca gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir, çünkü kontamine yiyeceklerden alabilirsiniz. Nasıl yakalanırsanız yakalanın, sonuçlar aynıdır.
Norovirüsün ayırt edici semptomları kusma ve sulu, kanlı olmayan ishaldir. Bu semptomlar genellikle maruz kaldıktan sonra 12 ila 48 saat içinde başlar ve üç güne kadar sürebilir. Çoğu insan tam iyileşme sağlar.
Dinlenme ve rehidrat dışında spesifik bir tedavi yoktur. En önemli komplikasyon dehidrasyondur (susuz kalma). Norovirüs çok genç, yaşlı yetişkinlerde ve diğer sağlık sorunları olan kişilerde ciddi ve hatta ölümcül olabilir.
Çünkü birçok norovirüs suşu var, bir zamanlar geçirmiş olmak onu tekrar almanızı engellemez. Ellerinizi iyice ve sık sık yıkayarak hastalık bulaşma riskini azaltabilirsiniz.
Norovirüs’ün dünyada en sık görülen akut gastroenterit nedeni olduğu düşünülmektedir. Gastroenterit, bakteri ve virüsler gibi herhangi bir bulaşıcı organizmanın neden olduğu mide ve bağırsak yollarının iltihaplanması ve enfeksiyonudur.
Norovirüs semptomları
Enfeksiyon belirtileri genellikle virüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra başlar. Oldukça hafif ila şiddetli arasında değişebilirler. Norovirüsün bazı belirtileri ve semptomları:
- mide bulantısı ve kusma
- abdominal kramp veya ağrı
- sulu dışkı veya ishal
- düşük ateş
- titreme
- baş ağrısı
- vücut ağrıları
Semptomlar genellikle 24 ila 72 saat arasında sürer. Semptomlar bunun ötesinde devam ederse veya dışkınızda kan görürseniz doktorunuza danışın. Şiddetli ishal, tıbbi bir acil durum olarak düşünülmesi gereken dehidrasyona yol açabilir. Dehidrasyon belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- ağız ve boğaz kuruluğu
- idrar çıkışında azalma veya koyu renkli idrar
- bebeklerde 6-8 saat bebek bezinin ıslanmaması
- çocuklar için 12 saat içinde idrar yapmama
- uyku hali ve yorgunluk
- baş ağrısı
- baş dönmesi
- karışıklık ve uyuşukluk
- hızlı kalp atışı
- Çocuğunuz gözyaşı üretmeden ağlarsa, bu önemli bir dehidrasyon belirtisidir. Derhal tıbbi yardım alın. Ayrıca telaşlı ve sinirli davranabilirler.
- Dehidrasyon, özellikle aşağıdaki gruplar için hayatı tehdit edici olabilir:
- bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar
- önceden var olan sağlık sorunları olan insanlar
- çok yaşlı ve çok gençler
- organ veya kök hücre nakli alıcıları
Bazı durumlarda, yaklaşık yüzde 30’unun, virüsün hiçbir belirtiye neden olmadığı tahmin edilmektedir. Bu özellikle çocuklarda yaygındır.
Norovirüs tedavisi
Norovirüs için özel bir ilaç yoktur. Bakteriyel bir enfeksiyon değildir, bu nedenle antibiyotikler yardımcı olmaz. Tedavi esas olarak dehidrasyonu önlemek amacıyla destekleyicidir. İşte bazı kişisel bakım ipuçları:
- Dinlenin
- Kendinizi zorlamayın. Evde kalın ve dinlenin.
- Sıvı tüketin
Bol miktarda sıvı tüketin. Elektrolitleri değiştirmek için, Pedialyte gibi oral hidrasyon çözeltileri her yaş için önerilir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda gereklidirler.
Spor içecekleri ve et suyu sadece büyük çocuklar ve yetişkinler tarafından alınmalıdır. Şekerli içeceklerden uzak durun, çünkü bunlar ishali kötüleştirebilir. Kafein veya alkol içeren içeceklerden de kaçınmalısınız.
Bebekler rehidre edilirken emzirmeye veya formül beslemeye devam etmelidir.
Doktorunuzla konuşun
Ancak ateşiniz, şiddetli ishaliniz veya kanlı dışkınız varsa bu yöntemler yeterli olmaz. Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, kusma veya ishal olan bebeklere veya çocuklara ilaç vermeyin. Birkaç gün içinde kendinizi daha iyi hissetmeye başlamalısınız.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- ateşiniz varsa
- sıvıları tolere edemezseniz
- ishaliniz şiddetli ise veya üç günden fazla sürüyorsa
- dışkınız kanlıysa
- önceden var olan ciddi bir sağlık sorununuz varsa
- normalde reçeteli ilaçlar alıyorsanız
Üç günden uzun süren ishal dehidrasyondan ciddi komplikasyonlara yol açabilir. İntravenöz sıvıları almak için hastaneye yatmanız gerekebilir.
Norovirüs inkübasyon süresi
Bir norovirüs ile temasa geçtiğinizde, muhtemelen bunu fark etmezsiniz. Kirlenmiş bir yüzeye dokunarak veya yediğiniz bir şeyden alabilirsiniz. Ayrıca kişiden kişiye iletişimden de alabilirsiniz.
İlk temas ve ilk belirtiler arasındaki inkübasyon süresi ortalama 33 saat olmak üzere yaklaşık 12 ila 48 saattir. Bir şeyin yanlış olduğuna dair ilk ipucunuz bulantı olabilir. Ani kusma, karın krampları ve sulu ishal izleyebilir.
Gerekirse, semptomlar başladıktan sonra 48 ila 72 saat içinde yapılırsa virüs dışkı örneğinde tanımlanabilir. Bazı durumlarda, norovirüs dışkıda 14 güne kadar veya daha uzun süre tespit edilebilir.
Virüsü dışkınızda bulundurduğunuz sürece, başkalarına aktarabilirsiniz. Bunu yapmak kolaydır, çünkü hastalığa neden olmak için sadece az miktarda virüs gerekir. Semptomlarınız olmasa bile enfeksiyonu başkalarına yayabilirsiniz.
Norovirüs ne kadar bulaşıcıdır?
Norovirüs son derece bulaşıcıdır. Herkes virüsü alabilir ve bu size tekrar virüs bulaşmasını engellemez. İşte bu kadar bulaşıcı olmasının nedeni:
- Hasta olmak için sadece 18 virüs parçacığı gerekir.
- Virüsün kısa bir inkübasyon süresi vardır. Bu, hasta olduğunuzu bilmeden etrafınıza yayabileceğiniz anlamına gelir.
- Virüs dayanıklıdır ve birkaç gün boyunca vücudunuzun dışında hayatta kalabilir.
- Semptomlar kaybolduktan sonra virüsü iki hafta veya daha uzun süre yaymaya devam edebilirsiniz.
- Virüs olabilir, ancak herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Yine de, hala etrafa yayma yeteneğine sahipsiniz.
- Birkaç şey, enfeksiyon kapma riskinizi artırabilir, örneğin:
- Hastanede, huzurevinde, okulda veya gündüz bakım merkezinde vakit geçirmek. Virüs yakın bölgelerde özellikle hızlı yayılır. Bu nedenle, bir yolcu gemisinde, otelde veya tatil köyünde riskiniz daha yüksek olabilir.
- Özellikle hasta bir kişinin kusmalarına veya dışkılarına maruz kalmak, Enfekte bir kişiyle yiyecek, içecek, tabak, bardak veya mutfak eşyaları paylaşmak, Sağlıksız koşullarda hazırlanan yiyecek veya içecekleri yemek bulaşmayı sağlar.
Norovirüsü Önleme
Norovirüs oldukça bulaşıcı ve kalıcıdır. Bunu engelleyecek bir aşı yoktur, ancak bulaşma riskini azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
- Tuvaleti kullandıktan, bebek bezini değiştirdikten veya hasta bir kişiye baktıktan sonra ellerinizi yıkayın. En az 20 saniye boyunca sabun ve akan su kullanın. Sabun ve suya erişiminiz yoksa, alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
- Hasta bir kişiye bakarken, eldiven giyin ve kirli malzemeleri veya çocuk bezlerini atmak için plastik torbalar kullanın. Kirlenmiş yüzeylerde dezenfektan veya klorlu bir çamaşır suyu çözeltisi kullanın. Kontamine olmuş giysileri dikkatlice kullanın ve hemen yıkayın.
- Hasta bir kişi tarafından hazırlanan yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.
- Yemek hazırlamadan veya yemeden önce ellerinizi yıkayın.
- Kesmeden veya yemeden önce tüm ürünleri yıkayın.
- Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri yemeyin.
- Eğer hastaysanız, evde kalın. Bu özellikle yemek servisi, sağlık hizmetleri veya eğitim alanında çalışıyorsanız önemlidir. Hasta çocuklar okula, gündüz bakımına veya diğer etkinliklere katılmamalıdır.
- Tamamen iyileşene kadar seyahat planlarını erteleyin.
- İshal olduğunuzda halka açık yüzme havuzları kullanmayın.
Unutmayın, yine de belirtiler geçtikten sonra virüsü iki haftaya kadar sürebilirsiniz. Virüsün birçok farklı türü olduğundan, bir zamanlar virüsün tekrar bulaşmasını engellemez.