Spor Nedir? (Üreme Organı)

0
Advertisement

Çiçeklerin üreme organı olarak görev yapan sporlar ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Çiçeksiz bitkilerin üreme organıdır. Tek hücreli hayvanlardan bazılarındaki üreme cisimciğine de «spor» denir.

Çiçeksiz bitkilerin, çiçekli bitkilerde olduğu gibi gözle görünen üreme organları yoktur. Bunlar «spor» adı verilen üreme organları ile çoğalırlar. Sporları meydana getiren kısımlar çeşitli bitkilerde değişik yerlşrde bulunur. Eğreltiotu, atkuyruğu, kibritotu, karayosunları, mantarlar, suyosunları gibi birçok bitikler Sporla ürerler.

Eğreltiotları sporla çoğalan bitkilere en güzel örnek olarak gösterilebilir. Sonbahara doğru eğreltiotu yaprakların alt yüzlerinde kahverengimsi benekler görülür. Bunlara mikroskopla bakılırsa, saplı keseciklerin yığınından meydana geldiği, üzerinde de şemsiye gibi bir örtü bulunduğu görülür, «Spor kesesi» denilen bu keseciklerin her birinin içinde binlerce spor bulunur. Sıcaklığın etkisiyle bu kese kurur, büzülerek çatlar, açılan delikten de sporlar toprağa saçılır.

Sporlar kuru bir yere düşmüşlerse, bir süre, kendi yedek besinleriyle sıcaklığa dayanırlar. Nemli yerlere düşenler ise bölünerek üremeye başlarlar, mercimek büyüklüğünde, tek parçadan meydana gelen bir «önçim» (protal) meydana getirirler. Bu önçimin toprağa bakan yüzünde hem dişi, hem erkek hücreleri taşıyan organlar vardır. Bu organların erkek hücreleri dişi hücreyi döllendirerek yeni bir eğreltiotunun çıkmasını sağlar.

Ciğerotunun şemsiye gibi olan uzantılarının üzerinde dişi ve erkek spor keseleri bulunur. Mantarlar şapkalarının altında bulunan «lamel»lerin iki yanındaki saplı sporlarla ürerler. Suyosunlarının çoğalmaları ya sporlarla ya da döllenmiş yumurtayla olur.

Advertisement

Leave A Reply