Tuğra Nedir?

0
Advertisement

Tuğra nedir ne demektir? Tuğra ile ilgili genel bilgilerin kısaca verildiği tuğranın tarihsel gelişiminden de bahseden yazımız.

Osmanlı Tuğraları

Eskiden, hükümdarların, padişahların imzası yerine geçen bir işaretti. Tuğraya eski Türk hakanlarında da rastlanmakla beraber, özellikle Osmanlılarda çok gelişmiştir.

Tuğra ile arma birbirinden ayrı şeylerdir. Tuğra, hangi padişaha aitse onunla babasının adını belirtir; arma ise, sabittir; bir hükümdarı değil, bunların tuğrası soyunu gösterir.

Tuğranın ilk defa Osmanlılar tarafından kullanıldığı yolunda bir söylenti de vardır. Buna göre tuğrayı ilk ortaya koyan I. Murat‘ tır. Okuyup yazması olmadığı için, Ragoza Cumhuriyeti ile yaptığı bir anlaşmaya, elinin bazı parmaklarını büküp pençe yapmış, mürekkebe batırarak kağıda basmış, sonra bu şekil geliştirilip tuğra olmuştur.

Tuğralar, önceleri yalnız ferman gibi, padişahların emirlerinin yazıldığı kağıtların baş tarafına çekilirdi. Sonraları, birçok resmi kağıtlara, resmi binaların üzerine, bu arada paralara da konulmuştur. Bundan dolayı eski paraların, değerini bildiren yüzüne “yazı“, öbür yüzüne “tura” denilmiştir. “Yazı mı, tura mı?” sözü buradan gelir.

Advertisement

Leave A Reply