İvan Sergeyeviç Turgenyev Kimdir?

0
Advertisement

Büyük Rus edebiyatçısı ve romancısı olan İvan Sergeyeviç Turgenyev’in hayatı ve önde gelen eserleri ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

İvan Sergeyeviç Turgenyev

İvan Sergeyeviç Turgenyev

İvan Sergeyeviç Turgenyev (9 Kasım 1818 – 3 Eylül 1883) En büyük Rus romancılarından biridir. Orel’de doğdu, Moskova’da, Petersburg’da okuduktan sonra öğrenimini Berlin’de tamamladı. Önce iç işleri bakanlığında memur olarak çalıştı, sonra kendini tamamen edebiyata verdi.

Turgenyev, Avrupa’ da bulunduğu sırada Batı’daki yaşayışla Çarlık Rusyası’ndaki halkın yaşayışı arasındaki farkı daha iyi anlamıştı. Eserlerinde köleliğin aleyhinde bulunuyor, zulme, istibdada karşı acı bir dille savaşıyordu. Bundan dolayı, Rusya’dan sürüldü. 1847’den sonra ölünceye kadar hep Almanya’da, Fransa’da yaşadı.

Ivan Sergeyeviç Turgenyev ilk önce “Bir Avcının Hatıraları” adındaki eseriyle tanındı (1852). Bunda Rus milletinin durumunu, çeşitli sahnelerle, anlatıyordu, Fransa’da yayınlanan “Babalarla Oğullar“, “Duman” adındaki romanları onu bütün dünyaya tanıttı. Bunların dışında “Bahar Selleri” ile “El Değmemiş Toprak” Ivan Turgenyev’in en başta gelen eserleridir.

Advertisement

Leave A Reply