Park Nedir? Park Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Park nedir ne gibi özellikleri vardır? Parklar ile ilgili genel bilgiler ve parkların kısa tarihçesi hakkında bilgi.

Amerika New York'ta bulunan Central Park'tan bir görünüm

Amerika New York’ta bulunan Central Park’tan bir görünüm

Şehirlerde, halkın dolaşıp hava alması için yapılmış, ağaçlarla, çiçeklerle dolu büyük bahçelere «park» denir. Coğrafya terimi olarak «park» başlıca iki anlama gelir:

1) Tropikal bölgelerin kurak yerlerinde görülen ağaç kümeleri. Bunlara «park ormanları» da denir.

2) Tabiat zenginlikleri ile dolu bölgeler (millî parklar).

Şehirlerde halk için kurulan parkların tarihi çok eskidir. Mısır’da, Firavunlar, M.Ö 2500-2000 yılları arasında, halk için bahçeler yapmışlardı. Babil’in «Asma Bahçeleri», Çin’de, Pekin’in ortasındaki büyük bahçeler, Atina ve Roma’daki «ağaçlıklı» gezinti yerleri parkların, çok eski çağlardaki örnekleri sayılabilir.

Batıda halk için açılan parkların ilki Paris’ te Kraliçe Catherine De Medici tarafından 1564’te yapılmıştı. Bu park, bugün ortadan kalkmıştır. Ondan sonra halk için genel parklar açılması fikri bütün Avrupa’ya yayıldı. Bu arada Alman şehirlerindeki, özellikle Hamburg ve Bremen’deki parklar daha başka ülkelere örnek oldu.

Advertisement

Bugünkü şekliyle ilk park 1792’de Paris’te halka açılan Luxembourg Sarayı bahçeleri olmuştur. Londra’daki ünlü Hyde Park da bugünkü halini 1851’de Kraliçe Victoria zamanında aldı. Ayrıca Londra dolaylarında büyük ağaçlarla süslü, gezinti yeri olarak kullanılan Buchy Park da XVIII. yüzyıl başından beri halkın gezinti yeri olmuştur. Bugün dünyanın en büyük parkı, New York şehri içindeki Central Park’tır.

Yurdumuzun en eski parkı, İstanbul’daki Gülhane Parkı‘dır. Padişahlık devrinde, bu park gibi, Yıldız Parkı da sarayın sınırları içinde bulunur, oralardan ancak hükümdarlar, saray ileri gelenleri faydalanırdı. Cumhuriyet
devrinde her iki park halka açıldığı gibi, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yeni parklar yapıldı. Bu arada Ankara’nın Gençlik Parkı, İzmir’in Kültürpark’ı halkın eğlenip dinlendiği ağaçlık, yeşillik geniş bahçelerdir.


Leave A Reply