Böcek Sokmaları Belirtileri ve İlk Yardım

0
Advertisement

Çocuklarda böcek sokmaları durumunda neler yapılmalıdır, ilk yardım bilgileri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

bocek-sokmasi

Böcek Sokmaları

Böcek veya denizanası sokmaları çoğu zaman bölgesel rahatsızlık ve ağrı verir. Sokmaya karşı alerjik bir reaksiyon olduğu nadir vakalarda şok oluşabilir.Bu duruma tıpta anafılaktik şok denir. Arı ve yaban arıları soktukları zaman deride ufak bir delik açarlar. Arılar çoğunlukla yaban arıları nadiren iğnelerini bırakırlar. Denizanasının soktuğu yerde ise yanma hissi olur.

Muhtemel belirtiler:

• Ufak iğne deliği.
• Bölgesel şişme ve hassasiyet.
• Deride denizanası parçalan ile kırmızı şişme.
• Solunum zorluğu.
• Şok hali-hızlı nabız, soğuk ter ve sararma, nefes darlığı, terlemek ve bayılma hali.

Advertisement

Ne kadar önemlidir?

Hayvan sokması genellikle önemli değildir. Ancak, sokmaya karşı alerjik bir reaksiyondan kaynaklanan aşırı şişme ve bayılma varsa ve sokulan bölge ağız veya boğaz gibi şişme ile solunum sorunları yaratacak bir alanda ise, ya da çocuğunuz birçok böcek tarafından sokulmuş ise (bu durumda çocuk vücudundaki zehre karşı kendi başına savaşamaz) olay acil bir durumdur.

ilk olarak ne yapmalısınız?

Çocuğunuzu sakinleştirin ve zehrin yayılmaması için onu mümkün olduğu kadar hareketsiz tutun.

Çocuğunuzu arı soktu ise üstündeki keseyi patlatmamaya dikkat edin. Aksi takdirde çocuğunuzun vücuduna daha fazla zehir girecektir. 2. Acıyı ve şişmeyi hafifletmek için böceğin soktuğu alana sulandırılmış sirkeden, soğuk kompres yapın, arı sokması için ise karbonat ve su karışımı sürün. Sokulan yeri ovuşturmayın, kompresi sadece sokulan sahanın yüzeyine yerleştirin.

Sokulan bölge ağız veya boğazda ise:

Advertisement

1. İğne görülüyorsa, cımbızla alın. iğnenin üstündeki keseyi patlatmaktan kaçının çünkü bu zehrin çocuğun vücuduna yayılmasına neden olacaktır. Çocuğunuza bir bardak soğuk su içirin veya buz emdirin, iğne görülmüyorsa tıbbi yardıma başvurun.

2. Sokulan bölge şişerse, çocuğunuzu kendisine gelmesi için oturtun ve derhal tıbbi yardım çağırın.

Çocuğunuzu denizanası soktu ise;

1. Kumla denizanası parçacıklarını temizleyin.

2. Sokulan alanı su ya da sabunlu su ile yıkayın.

3. Kalominli losyon veya buzla acı ve hassasiyeti giderin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzda alerjik bir reaksiyon varsa ya da birden fazla böcek tarafından sokulmuş ise, onu en yakın acil servise götürün. Çocuğunuzda şok hali belirir, solunum güçlüğü oluşur yada ağız veya boğaz yöresinden sokulmuş olup, iğneyi çıkaramadıysanız, veya sokulan alan şişiyorsa, derhal doktora başvurun veya çocuğunuzu en yakın acil servise götürün.

Doktor ne yapabilir?

• Hastanedeki doktor, çocuğunuzun şok halini tedavi edecektir.

• Çocuğunuzda sokmaya karşı alerjik bir reaksiyon olmuşsa, doktor reaksiyonun şiddetine göre alerjiye karşı tablet veya merhem önerecektir. Doktor ayrıca çocuğunuzda, ilerde aynı reaksiyon oluşmaması için bazı iğneler verebilir, iğneyi siz çıkartamamışsanız, onu çıkarıp, bu alandaki şişlik derecesini kontrol edecektir.

Advertisement

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuzun böcek sokmalarına alerjisi varsa, acil durumlarda kullanmak için yanınızda alerjiye karşı ilaçlar bulundurun.

• Piknik ve gezintilerde yanınızda ağrı giderici spreylerden bulundurun. Ağrı ve kaşıntının kısa sürede yok olması, çocuğunuzun yaban arısı veya arı gibi böceklere duyduğu korkuyu azaltacaktır.

• Çocuğunuzun böcek sokmalarına karşı alerjisi olduğu ve bu gibi durumlarda derhal tıbbi tedaviye ihtiyacı olduğunu belirleyen bilgiyi bir künyeye veya madalyona yazdırarak, devamlı olarak çocuğunuzun üzerinde bulundurun.


Leave A Reply