Nane çayı nasıl hazırlanır? Nane çayının başlıca yararları nelerdir?

0
Advertisement

Nane çayı nasıl yapılır? Nane çayının vücudumuza faydaları / yararları nelerdir? Nane çayı nasıl hazırlanır püf noktaları nelerdir?

nane

Nane

Nane bitkisi hakkında bilgiler

Yüzlerce yıldır hem yemeklerde hem de doğal bir şifa kaynağı olarak kullanılan nane; Yunan mitoloji döneminde dahi kendine yer edinmiş doğal bir bitkidir. Kendine has olan ferahlatıcı kokusuyla çok eski dönemlerden günümüze kadar da çoğu kokunun içerisinde aroma olarak kullanılan nane; gerek nane çiçeğinden, gerek yapraklarından sıklıkla faydalanılan bir üründür.

Bunun dışında nanenin ülkeler arasındaki kültürlerde de ayrı bir yeri olduğu bilinmekte; günümüzde hala Orta Doğu ülkelerinde misafirlik durumlarında çayı ikram edilen bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Nanenin taze bir şekilde yaprakları, yapraklarının kurutulmuş formu, sıvı şeklindeki formu, tablet şeklindeki formu ve nane yağı piyasada ihtiyaçlara uygun bir şekilde satılmaktadır.

Nane çayının başlıca yararları nelerdir?

Mide rahatsızlıklarında etkilidir : Mideyle alakalı olabilecek bir takım bağırsak problemlerine, kusma ve bulantı problemlerine, ishale, mide ağrılarına ve kabızlığa karşı çok iyi bir iyileştirici üründür.

Ateş, öksürük ve bulantı sorunlarını giderir : Özellikle seyahat esnasında mide problemleri yaşayan kişilere nane yaprağı ve tercihe göre nane çayı önerilmektedir. Nanenin kendisinde bulunan mide kasılmalarını önleme özelliği, çay haline getirildiğinde bir de ekstradan ağrı kesici özellik gösterdiği için bahsedilen problemlere iyi bir etki yaratabilmektedir.

Sindirime yardımcıdır : Yemek yedikten sonra bağırsak yapısında ve midede oluşması muhtemel rahatsız edici gazlar nane çayı tarafından giderilebilmektedir.

Advertisement

Bağışıklık sistemini güçlendirir : İçeriğinde bulunan potasyum minerali, B vitamini ve kalsiyum minerali gibi içerikler sayesinde bağışıklık sistemine katkıda bulunarak nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanılma oranını düşürebilmektedir.

Stresi kontrol altına alır : Nanenin zaten normal şartlarda hem tadı hem de kokusu stresi yok edici özellik taşıdığından, nane çayı içildiğinde bünyedeki stres faktörü kısa bir süre içerisinde yok edilebilmektedir.

Ağız kokusunu engeller : Nefesteki çirkin ve kötü kokuların önüne geçilmesi adına, nane çayı kullanımı önerilmektedir. Düzenli bir şekilde kullanılan nane çayının ağız kokusunu ciddi bir şekilde engellediği söylenmektedir.

Kilo vermeye yardımcıdır : Henüz tıbbi olarak kesinleşmiş bir veri olmasa da, metabolizmaya girdiğinde nane çayının yağ yakımına yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Nane Çayı

Nane Çayı

Nane çayı nasıl hazırlanır?

Öncelikle taze nane yapraklarını elimizle çok ufak parçalara ayırdıktan sonra malzemeyi düz bir zemine sererek 1 gün boyunca kurutulmaya bırakmak gerekmektedir. Bir gün sonrasında eğer yapraklar hala çıtır çıtır bir şekle dönüşmediyse bir gün daha fazladan beklemek gereklidir. Yapraklar tamamen kuruduktan sonra bir demlik miktarındaki kaynamış halde bulunan suyun içerisine 3 çay kaşığı kuru nane atılarak 20 dakika kadar süreyle demlenmeye bırakılmalıdır.

Demlenme işlemi bittikten sonra çaydaki nane yaprakları süzülerek saf suyu ortaya çıkartılır ve içmek için hazır hale gelir. Çayın lezzetinde değişiklik yapmak isterseniz içerisine damak zevkinize göre limon ya da yarım çay kaşığı miktarında bal eklemeniz mümkün olmaktadır.

Advertisement

Nane çayının zararları var mıdır?

Her doğal üründe olduğu gibi nane çayının da yan etkileri bulunabilmektedir. Bu yan etkiler tabi ki her şeyden önce ürünün dikkatsiz ve sınır bilinmeden tüketilmesi sonucunda oluşmaktadır. Bunun dışında midesinde reflü gibi hastalıkları olan kişilerin naneyle ilgili ürünler tüketmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda vücudu çok kolay alerjik reaksiyon gösteren kişilerin de nane çayı ya da naneyle ilgili ürünler kullanması önerilmemektedir.


Leave A Reply