Çocuklarda Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda kansızlık (anemi) belirtileri nelerdir, ne kadar önemlidir? Çocuklarda kansızlık (anemi) tedavisi nasıldır, hakkında bilgi.

Çocuklarda Kansızlık (Anemi)

Anemi ya kandaki normal alyuvar sayısının, ya da bunlarda bulunan ve oksijen taşıyan madde olan hemoglobinin azalması nedeniyle meydana gelir. Hemoglobin, bileşiminde demir bulunan bir maddedir. Kemik iliğinde yeterli sayıda alyuvar yapılmaması, demir veya kan yapımında kullanılan diğer madde noksanlıkları; lösemi, orak hücreli anemi ve talasemi gibi hastalıklar; aşırı kan kaybı veya enfeksiyon, kansızlık nedeni olabilmektedir.

Ne kadar önemlidir?

Kansızlık, arka planda yer alan başka bir hastalığın belirtisi olabileceğinden önemlidir. Bu nedenle de bütün kansızlık vakalarında tam bir tetkik uygulanmalıdır.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Özellikle parmak uçlarında, dudaklarda, gözlerin çevresinde ve dilde olmak üzere derinin soluk renkte olması
• Yorgunluk, uyku hali ve dermansızlık
• Egzersiz sırasında soluk alması
• Göz kararması
• Nabız sayısının fazla olması

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Eğer çocuğunuzda kansızlığın varlığından şüpheleniyorsanız, çocuk iyi yemek yemiyorsa; gözlerini, ağzını, parmak uçlarını ve dilini kontrol ederek renk solukluğu olup olmadığına bakın.

2. Çocuğunuzun arkadaşlarından daha hareketsiz olup olmadığını kontrol edin. Hafif bir egzersizden sonra soluğunun daralıp daralmadığını, göz kararmasından şikâyetçi olup olmadığını kontrol edin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun kansız olduğunu düşünüyorsanız hemen doktora başvurmalısınız. Kansızlık, doktor tarafından hemen ve tam olarak araştırılması gereken bir hastalıktır. Bunun tedavisi için hiçbir zaman kocakarı ilaçlarına güvenmeyin.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Önce çocuğunuzdan kan örneği alacak ve onları analiz için laboratuvara gönderecektir. Teşhis doğrulanırsa çocuğunuzun tam bir tetkik yapılabilmesi ve anemi nedeninin bulunabilmesi için hastaneye yatırılması gerekecektir. Eğer durum ağırsa, kendisine kan verilmesi bile gerekebilir.

• Eğer anemi demir noksanlığına bağlıysa doktor, demir takviyesi sağlayacak ilaçlar verecek ve çocuğunuzun besinleri arasında demir içerenlere yer vermenizi tavsiye edecektir. Demir noksanlığının nedeni de araştırılmalıdır. Bütün bunlar için çocuğunuzun bir hastaneye yatırılarak çok sayıda testten geçmesi gerekebilir.

Sîz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuzda dengeli bir beslenme uygulandığına kesin kanaat getirin. Karaciğer, yumurta sarısı, koyu yeşil renkli yaprakları olan bitkiler, demir bakımından zengindir. C vitamini demir emilmesini kolaylaştırır. Bu nedenle çocuğunuza örneğin, her gün yumurta sarısıyla birlikte bir bardak taze portakal suyu verin.


Leave A Reply