Çocuklarda Kekeleme Sorunu

0
Advertisement

Çocuklarda kekeleme neden olur? Kekemelik belirtileri nelerdir, neler yapılabilir? Kekeleme tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda Kekeleme Sorunu

Kelime akışının kesintiye uğradığı ve çocuğun, bir kelimeyi seslendirebilmek için zorlandığı bir konuşma bozukluğudur. Konuşmayı yeni yeni öğrenen bir çocuğun özellikle de heyecanlanınca kekelemesi, son derece doğaldır. Ancak hemen bütün çocuklar, okul çağına geldiklerinde bu dönemi atlatmış olurlar. Eğer kekeleme okula başladıktan sonra devam ederse, arka planda yer alan korku, gerilim, sıkıntı gibi bir duygusal sorun vardır ve bu çok zaman, ana-babadan kaynaklanır. Kekemelik bazı ailelerde daha sık görülmektedir.

Ne kadar önemlidir?

Kekemelik, önemli bir sağlık sorunu değildir ve tam olarak iyileştirilmese bile kontrol altına alınabilir. Ancak konunun üzerinde gereksiz yere fazlaca durulması, çocuğun kendi kendini suçlamasına ve durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilir.

İlk olarak ne yapmalısınız?

Advertisement

1. Çocuğunuza, sizin istediğiniz, gerekli gördüğünüz kelimeleri kullanması için ısrar etmekten sakının. Kendisini ifade edebilmesi için ona bol zaman tanıyın.

2. Çocuğunuzun yaşantısında herhangi bir sıkıntı veya stres bulunup bulunmadığını kontrol edin, varsa, bunu ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapın.

Doktora başvurmalı mısınız?

Kekeleme çocuğunuzu derinlemesine etkiliyorsa, kelimeleri şekillendirmek için aşırı çaba harcıyorsa, doktora başvurmalısınız.

Doktor ne yapacaktır?

• Kekemeliğin kısa sürede düzeleceği konusunda sizi ikna edebilir.

Advertisement

• Tedavi için bir kliniğe gönderebilir. Böyle bir tedavi erkenden başlatılacak olursa kekemeliğin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabilir.

• Kendi kendine olan güvenini kaybetmemesi için çocuğunuz, sizin yardımınıza ihtiyaç duyar. Kekeleme olayının özerinde hemen hiç durmamanız gerekir. Kendisiyle açık açık konuşun ve bunun utanılacak bir durum olmadığını anlatın.

• Çocuğunuz söylediklerinizi anlayacak yaştaysa, tedavi imkânını ve bu konuda düşündüklerini sorun. Belki de çocuk, kekeme olmasından şikâyetçi bile değildir.

• Konuşurken çocuğunuzu zorlamayın veya onun sözünü kesmeyin. Eğer bir kelime hakkında sizden yardım isterse, o zaman işe karışın.

• Kekemeler şarkı söylerken veya şiir okurken genellikle kekelemez. Bu nedenle çocuğunuzun konuşmasına adeta ritmik bir hava vermeye çalışın ve sözleri, bu ritmi vurgulamak için kullansın. Böyle bir uygulama önemli ölçüde fayda sağlayabilir.


Leave A Reply