Karakoyunlular Hakkında Kısaca Bilgi

0
Advertisement

Karakoyunlu Devleti ile ilgili olarak kısaca bilgilerin yer aldığı yazımız. Karakoyunlu hükümdarları isimleri ve saltanat yılları.

karakoyunlular harita

Bir Türk imparatorluğudur. Önce küçük bir beylik halinde başladı, Kara Yusuf devrinde büyüdü, Cihan-Şah’ın saltanatında imparatorluk haline geldiyse de bu büyüklüğünü elde tutamadı, Akkoyunlular tarafından yıkıldı.

Karakoyunlular, Akkoyunlular’ın tersine, Timuroğulları’nın düşmanı, Osmanoğulları’nın bağlaşığı olmuşlardır. Cihan-Şah devrinde, İran, Irak, Kafkasya ve Doğu Anadolu bu imparatorluğun egemenliğinde toplandıysa da bu büyüklük ancak birkaç yıl sürebildi.

Hanedanın büyük kişileri Kara Yusuf ile oğlu Cihan-Şah’tır. Bunlar, XV. yüzyıl Türk tarihinin en seçkin kişileri arasında yer alır. Karakoyunlu hükümdarları, Timur’un ve oğlu Şahruh’un yüksek egemenliğini tanımışlardır.

Yüzyıl kadar süren bu devletin başına geçen hükümdarlar ve saltanat yılları şunlardır: Bayram Hoca ( 1360-1380), Kara Mehmet (1380-1389), Kara Yusuf (1389-1420), İskender (1420 – 1439), Cihan-Şah (1439-1467), Hasan Ali (1467-1469). Bu hanedanın Bağdat kolu, Tebriz kolunu kendine egemen tanımıştır.

Advertisement

Leave A Reply