Çocuklarda Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda sinüzit nasıl anlaşılır? Sinüzit belirtileri, ilk olarak yapılması gerekenler ve tedavisi hakkında bilgi.

cocuklarda-sinuzit

Çocuklarda Sinüzit

Sinüzit yanak ve alındaki sinüslerin iltihaplanmasıdır. Sinüsler, kafatasını hafifleştiren, sesin titreşimini veren göz ve burun çevresindeki içi hava dolu boşluklardır. Bebeklerde henüz sinüsler yeterince teşekkül etmemiş olduğu. için sinüs iltihaplarına ender rastlanır. Büyük çocuklarda sinüzit üşütme, öksürük ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıkların sonunda olabilir. Sinüslerin iç yüzeyleri burunda olduğu gibi sümükle kaplıdır ve boğazın üst tarafına, geçitleri vardır. Bu yüzden bir yerde oluşan bir iltihap kolaylıkla diğerine geçebilir. Sinüslerden buruna akıntıyı küçük delikler temin eder. Çocuk nezle olduğu zaman bu delikler tıkandığından iltihaplanma kolaylaşır. Çocuğunuzun burnunda sarı-yeşil bir akıntı varsa nezlenin sinüzite dönüştüğünü anlayabilirsiniz.

Ne kadar önemlidir?

Sinüzit çok ciddi bir rahatsızlık değildir. Ancak zamanında ve doğru tedavi edilmezse kronikleşebilir.

Advertisement

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuzun nezlesi varsa, boğazı ağrıyorsa ye öksürüyorsa burundan gelen akıntının rengini inceleyin.

2) Çocuğun burnuna yabancı bir maddenin kaçıp kaçmadığını inceleyin. Bu durumda burun ifrazatı kanlı ve piş kokulu olur. Buruna kaçan yabancı maddeyi kolaylıkla çıkaramıyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız.

3) Çocuğa mentollü buhar uygulayın. Çocuğun burnunun tıkanık olması yabancı bir maddenin kaçmasından kaynaklanmıyorsa, kaynar suya mentol tabletleri atarak çocuğun bu buharı içine çekmesini temin edin. Dikkat edin, yanlışlıkla başı suya girmesin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğun burnundan sarı-yeşil ifrazat iki gönden fazla akmaya devam ediyorsa doktora başvurmalısınız.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor iltihaba karşı antibiyotik tavsiye edebilir. Ayrıca çocuğun her nezle oluşunda kullanabilmeniz için burun damlası önerebilir. Burun damlası tıkanan sinüs deliklerini açacak, sinüzitin tekrar oluşmasına mani olacaktır.

• İltihaplanma devam ediyorsa, doktor sinüzitin kronikleşmemesi için uzun süreli bir antibiyotik tedavisi önerebilir.

• Sinüzit sık sık tekrar ediyorsa doktorunuz bir kulak, burun, boğaz mütehassısına danışmanızı tavsiye edebilir. Sinüsler bazen cerrahi müdahale ile açılmalıdır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuz baş ağrısından şikâyetçiyse, ateşi varsa ona bir çocuk aspirini veya parasetamol şurubu verebilirsiniz.

• Mentollü buhar banyosu sinüzitin yarattığı rahatsızlıklara iyi gelecektir.

• Çocuğun odasının fazla sıcak olmamasına özen gösterin. Odadaki hava serin ve rutubetli olmalıdır. Kuru hava sinüzitten kaynaklanan rahatsızlıkları artırır.


Leave A Reply