Siğil Nasıl Geçer? Neden Çıkar?

0
Advertisement

Siğil nedir? Siğil neden oluşur, belirtileri nedir? Siğil nasıl geçer, çeşitleri, tedavisi hakkında bilgi.

sigil

Siğil (ciltte)

Siğil virüsleri, iyi huylu yumrular olan siğillere neden olur. Siğiller, derinin yüzeyinden dışarı taşan ölü hücrelerden oluşur. Yüz ve tenasül uzuvları dahil, vücudun her bölgesinde tek tek veya endişe verecek kadar çok belirebilir. Siğiller ayaklarda oluşmuşsa, bunlara tıp dilide “veruka” denir. İnsan vücudunun siğil virüsüne karşı direnç kazanması ortalama 2 yıl sürer ve bu sürenin sonunda da siğiller kaybolur. Siğil, bir kimse ile direkt temas ile yayılabilir.

Ne kadar önemlîdir?

Siğiller önemli değildir ve herhangi bir ağrıya neden olmaz.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Tek veya çok sayıda vücudun herhangi bir yerinde aniden beliren sert, üzeri kuru deri kaplı yumrular.
• Yumruların içinde ufak siyah noktacıklar (bunlar kir değil, kan damarlarıdır).

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuzda siğillere rastlarsanız, vücudunun diğer bölümlerinde de olup olmadığını kontrol edin.

2) Fazla ilgilenmemeye çalışın; kendi kendilerine geçeceklerdir.

3) Çocuğunuz siğillerden kurtulmak istiyorsa ya da siğil diğer insanlara bulaşabilecek bir yerde ise eczaneden bir siğil ilacı alıp, sürün. Bu ilaçların tedavisi siğile zayıf bir asit solüsyonu tatbiki ve her gün üstteki kurumuş derinin alınması şeklinde olur. ilaç kutusunun içindeki talimat iyice okunmalı ve ilacı sağlıklı deriye bulaştırmamaya dikkat etmelisiniz. Eczaneden aldığınız siğil ilaçlarını yüz veya tenessül uzuvlarında oluşan siğillere sürmeyin. İz bırakabilir. Yumruların gerçekten siğil olup olmadığından emin değilseniz, doktora başvurun. Çocuğunuzun vücudunda oluşan herhangi bir büyüme veya yumru, doktora gösterilmelidir. Siğiller çoğalmaya devam eder ya da yüzde veya tenasül uzuvlarında oluşur ve bunların alınmasını isterseniz doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

Advertisement

• Doktor size siğilleri dikkate almamanızı önerebilir ya da sizi bir cildiyeciye yollayabilir. Çocuğunuza özel bir tedavi gerekiyorsa, sürekli olarak tedavi seanslarına gitmeye ve çocuğunuzun biraz acı çekmesine hazırlıklı olun. Kotarzasiyon ve ameliyat yöntemleri siğil alma usulleridir.

Siğil (ayak tabanında)

Siğil yürümenin ayak tabanında yaptığı tazyik ile oluşur. Bulaşıcı olup, yüzme havuzu, duşlar ve jimnastik sahalarında hastalıklı ayağın çıplak temas ettiği yüzeyler vasıtası ile yayılır. Vücudun siğil virüsüne karşı direnç kazanması iki seneyi bulur. Bu dönemden sonra genellikle siğil kendiliğinden yok olur. Ancak siğil kolayca bulaştığı ve ıstırap verici olduğu için tedavisi tavsiye olunur.

Ne kadar önemlidir?

Siğil hiçbir zaman ciddi bir durum değildir, fakat acı ve rahatsızlık verir.

Muhtemel belirtiler

• Ayak tabanında beyaz ve kahverengi düz küme.
• Ayakta dururken veya yürürken acı

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuzun ayaklarını yıkayın ve derisinin yumuşaması için ılık suda bir müddet tutun.

2) Temiz özel bir bıçakla (eczaneden temin edebilirsiniz) siğilin yumuşamış kabuklarını yavaşça soyun. Azıcık kazımak kanatmaktan daha akıllıca olur.

3) Yine eczaneden temin edeceğiniz siğil ilacı ile dağlayın. Ancak ilacı sağlam deriye sürmemek için ortası delik nasır flasteri veya ortasında delik açacağınız normal flasteri, siğil tam ortasına gelecek şekilde önceden yapıştırınız. ilacı tam siğilin üzerine sürdükten sonra onu da bir yara bandı veya steril gazlı bezle kapatın.

4) Siğil yok olana kadar bu işlemi her gün tekrarlayın.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor bir deri hastalıkları uzmanına gitmenizi tavsiye edebilir. Siğil tedavisinde sıvı nitrojen ile dondurma, yakma veya lokal anestezi ile kazıma yöntemleri uygulanabilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuz çıplak ayakla dolaştığı zamanlarda siğili sağlam bir flaster ile kapatınız ki, virüsün bulaşmasına engel olunsun.


Leave A Reply