Kılıç Ali Paşa Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Büyük Türk denizcilerinden ve amirallerinden birisi olan Kılıç Ali Paşa hayatı ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız. Kılıç Ali Paşa kimdir?

Kılıç Ali PaşaKILIÇ ALİ PAŞA ( 1500 – 1587)

Büyük bir Türk amiralidir. Ali Ahmet Reis’ in, sonra Turgut’un maiyetinde yetişti. 1551’de fenerli kaptan (deniz albayı), 1560’ta bahrîye sancakbeyi (tümamiral) rütbesiyle İzmir valisi oldu. 1565 Malta kuşatmasına katıldığı zaman İskenderiye valisi idi. Bu kuşatmada Turgut Paşa şehit olunca, kendisine bahriye beylerbeyliği (oramirallik) rütbesi ile Trâblusgarp (Libya) genel valiliği verildi. 15 temmuz 1570’te Malta donanmasını bozduktan ve Kıbrıs fethine katıldıktan sonra Cezayir genel valisi oldu. İnebahtı savaşında Türk sağ cenahına komuta etti; Malta donanmasını yok etti ve tek gemi kaybetmeden bu büyük bozgundan sıyırdı. İstanbul’a 80 küsur savaş gemisiyle geldi. İnebahtı’nda şehit olan Müezzinzade Ali Paşa’ nın yerine kaptan-ı derya oldu; II. Selim, amiralin o zamana kadar Uluç Ali olan adını «Kılıç Ali» şeklinde değiştirdi ve mücevherli bir kılıçla taltif etti. O kış içinde İnebahtı savaşında kaybedilen savaş gemilerinden fazlasını Türk tersanelerinde inşa ettirdi ve donattırdı. Yaz gelince Akdeniz’e açıldı ve Akdeniz’deki Türk hâkimiyetinin İnebahtı ile sarsılmasına meydan vermedi.

1573 ve 1574 yazlarında İtalya ve İspanya kıyılarını, Girit’i yakarak İnebahtı’nın öcünü aldı. Tunus’u Barbaros’tan sonra 2. defa fethetti ve bu ülkeyi İspanyol nüfuzundan kurtardı. Turgut tarafından fethedilmiş olan Güney Tunus, zaten Türkler’in elindeydi. Bu suretle ülkenin tamamında Türk hakimiyeti kuruldu ve Tunus Beylerbeyliği, yani eyaleti, teşekkül etti. 1582’de Kırım’a gitti. 15 yıllık kaptan-ı deryalığında Türk donanmasını cihanın en büyük deniz kuvveti halinde muhafaza etti. 90 yaşına yakın İstanbul’da öldü ve Mimar Sinan’a yaptırdığı Tophane’deki büyük camisinin yanına gömüldü (27 haziran 1587).


Leave A Reply