Kınakına Nedir?

0
Advertisement

Kınakına nedir? Anavatanı Peru olan bir ağaç olan ve kabukları medikal amaçlı kullanılan ve kinin elde edilen kınakına ağacı hakkında bilgi.

Kınakına ağacının kabuğu

Kınakına ağacının kabuğu

İkiçeneklilerin kökboyasıgiller familyasından bir ağaçtır. Anavatanı Güney Amerika olan, fakat Seylân ve Cava’da da yetiştirilen kınakınanın kabuğundan kinin çıkarılır. Kınakına, yapraklarını dökmeyen ağaçlardandır. Bu bitkiye ilk olarak Peru’da rastlanmış, sonradan Amerika’nın başka tropikal bölgelerinde ve Hindistan’da da yetiştirilmesine başlanmıştır. Kınakına ağacının çiçekleri, leylak ağacınınkine çok benzer. Kırmızı, pembe yahut da beyaz renkte olan çiçeklerinin keskin bir kokusu vardır.

Kınakına ağacının 38 ayrı türü vardır. Kınakına, sıcak ve nemli iklimlerden hoşlanan bir bitkidir. Kınakınanın kabuğu, kullanılacağı zaman ağacın gövdesinden uzun şeritler halinde çıkarılır ve böylece bitki zedelenmemiş olur.

Kınakına ağacının adı, dilimize Peru dilinden geçmiştir. Eski bir inanca göre, 1638’de, Peru’lu Kontes Chinchon sıtmaya yakalanmış, kontesin hastalığı o civarda yetişen bu ağacın kabuğundan yapılan bir ilaçla geçmiştir. İşte bu tarihten sonra, tıp bakımından kabuğunun değeri anlaşılan bu ağaçtan çeşitli ilaçlar yapılmıştır. Kınakınadan iştah açıcı, kuvvet verici ilaçlar da yapılır.


Leave A Reply