Lhasa Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Lhasa nerededir? Budistler ve Tibetliler tarafından kutsal bir kent olarak kabul edilen Lhasa şehri ile ilgili genel bilgiler.

lhasa

Tibet’in başkenti, kutsal şehridir. Buda dinine inananların ruhsal başkanı ile, Tibet hükümdarı olan Dalai-Lama bu şehirde oturur. Lhasa, «Yasak Şehir» diye de tanınır, çünkü burası tarihte uzun bir süre için yabancılara kapalı tutulmuş, 1904’e kadar Tibetlilerden başka kimse içeri alınmamıştır.

Lhasa, ülkenin güneydoğusunda, Himalaya Dağları’nın yüksek tepelerinden birinin üzerindeki düzlükte, denizden 3.600 metre yükseklikte, Hindistan’la Tibet’in arasındaki sınıra yakın bir yerde kurulmuştur. Şehri, dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar’ın tepeleri çevirir. Bunlardan birinin üzerinde, Dalai-lama’nın sarayı olan, en eski bölümü bundan on iki yüzyıl önce yapılmış bulunan «Potala» adlı bina vardır. Himalaya Dağları’nın arasından birçok önemli kervan yolları geçer. Lhasa, kervan yolu ile, Hindistan, Birmanya, Çin gibi ülkelerle yapılan ticaretin merkezidir. Bu kervanlar en çok çay, ipek, halı, pirinç, tütün safran, kürk, danteli, şeker, yemiş taşırlar.

Lhasa’da tarihî değer taşıyan pek çok önemli bina vardır. Bunların başlıcaları, 652’de yaptırılmış olduğu tahmin edilen Jokhang Tapınağı, büyücülüğün bir sanat durumuna getirildiği yer olarak tanınan, şehrin kuzey bölümünde bulunan Ramoçe Tapınağı’ dır. Lhasa’daki binaların çoğu taştan, tuğladan yapılmıştır. Evler, genel olarak, iki, üç katlıdır. Bunların alçak, düz damları vardır, bacaları yoktur. Pencereleri, cam yerine yağlanmış kâğıtlar örter. Fakir halk, evlerini kilden yapar. Zenginlerin evleri büyük bir zevkle yapılmış olan balkonlarla, avlularla, verandalarla, taraçalarla süslüdür .

Lhasa’nın sokakları çok darsa da, pek fazla dolambaçlı değildir. Burada kanalizasyon olmadığından sokaklar genel olarak pek pis ve çamurludur.

Advertisement

Lhasa’nın ekime elverişli birçok bölümleri vardır. Şehrin yakınlarında çok güzel ağaçların yetiştirildiği büyük bahçeler bulunur. Lhasa’nın güneyinden, kuzeydoğudan gelen, daha sonra Tsangpo nehri ile birleşen Ki-çu Çayı akar.


Leave A Reply