George Eliot Kimdir? Hayatı

0
Advertisement

George Eliot kimdir? Tanınmış İngiliz kadaın yazar olan George Eliot hayatı, biyografisi, eserleri ve kitapları hakkında bilgi.

George Eliot

George Eliot

George Eliot (1819-1880)

Tanınmış bir İngiliz kadın yazardır. Asıl adı Marian (Marie Ann) Evans’tır. 17 yaşına kadar normal bir öğrenim yaptı. Annesinin ölümü, ablasının da evlenmesi üzerine evin bütün işleri onun üzerine yıkıldığı için, öğrenimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Genç kız buna biraz da sevinmişti, zira okulda pek koyu bir dini hava vardı, öğrencilerin istedikleri kitapları okumalarına izin verilmiyordu. Marie Evans, evde kalınca, istediği kitapları okumak, İtalyancasını ilerletmek fırsatını buldu.

1844’te D. Strauss’un «Leben Jesu» adındaki eserini İngilizceye çevirmeye başladı. 1849’da babası ölünce, biraz hava değiştirmek gayesiyle, uzun bir seyahate çıktı 1851′ de «West Minster Review» adındaki derginin yazı işleri müdür yardımcılığını üzerine aldı. Artık Londra’ya yerleşmiş, kendine devrin aydınları arasından pek çok ahbap bulmuştu. Bu arada, ünlü filozof Herbert Spencer’le çok iyi anlaşıyorlardı. Bir ara evlenecekleri bile söylendi. Fakat Spencer, ebedi bekârlığı tercih ediyordu. Arkadaşlıkları bozuldu.

Bir süre sonra Marie, George Lewes adında bir yazarla ahbap oldu. Bu arkadaşlık çok geçmeden kuvvetli bir aşk halini aldı. Fakat evlenmelerine imkân yoktu. Lewes’in uzun zamandır ayrı yaşadığı karısı boşanmaya razı olmuyordu. Marie Evans, her şeyi göze alarak George Lewes’le beraber yaşamaya başladı. Bu olay, Londra’nın muhafazakâr çevrelerinde büyük bir gürültü kopmasına yol açtı.

Georges Lewes, Marie Evans’ın yaratma kabiliyetini sezmiş, onu bu yolda ilerlemeye teşvik etmişti. Marie iki ciltlik «Scenes From Clerical Life» (Rahip Hayatından Sahneler) i yazdı. Esere kendi adını koymamış, «George Eliot» imzasını atmıştı. Kitap daha piyasaya çıkar çıkmaz çok beğenildi. Devrin tanınmış yazarı Charles Dickens de eseri metheden bir yazı yayınladı. Herkes bu George Eliot’un kim olduğunu merak ediyordu. Fakat asıl 1859’da «Adam Bede» yayınlanınca George Eliot’un şöhreti bütün İngiltere’ye yayıldı. Artık Marie Evans korkmadan bu eserlerin yazarının kendisi olduğunu açıklayabilirdi. 1861’de yayınlanan «Silas Marner» de yazarın İngiliz edebiyatındaki yerini kuvvetlendirdi.

Eliot İngiltere’nin sosyal tarihinin ana hatlarını gayet ustaca çizmesini bilmiş, bu sayede haklı bir şöhret kazanmıştır. Yazarın yukarıda bahsettiğimiz eserlerinden başka «The Mill On the Floss», «Middlemarch», «The Spanish Gypsy» gibi eserleri de İngiliz edebiyatının en kudretli romanları arasında sayılır.

Advertisement

Leave A Reply