Mazı Bitkisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Mazı nasıl bir bitkidir, özellikleri nelerdir? Mazı bitkisi nasıl yetiştirilir, nerelerde yetişir, çeşitleri nelerdir, hakkında bilgi.

MAZI

Bir süs bitkisidir. Kozalaklıların servigiller familyasındandır, yaprakları almaşık, küçük pullar biçimindedir, gövdesi düzdür, dipten dallanır. Mazı’ nın kozalaklarından solucan düşürücü özelliği olan bir yağ çıkarılır.

Mazı’nın yaprakları dökülmez, açık yeşil renklidir. Kozalakları servininki gibi yuvarlaktır. Bu ağaçlar en çok mezarlıklara, parklara dikilir. Gövdeleri düzdür. Mazı ağacı boyacılıkta ve eczacılıkta kullanılır.Yapraklarından yeşil boya elde edilir.

Türkiye’de doğal olarak bulunmaz ancak süs bitkisi olarak yetiştirilir. Mazı’nın değişik ülkelerde yetişen çeşitli türleri vardır. Bunlardan “Çin Mazısı” denileni bahçelerde özel olarak yetiştirilir, genel olarak bahçelere çit gibi dikilir. “Kanada Mazısı” adı verilen bir mazı çeşidi ise piramit biçimindedir, 15 m. kadar yükselir. Bundan başka “Dev Mazı” denilen, 50 m. boyunda olan bir mazı da vardır.

Advertisement

Leave A Reply