Jean Baptiste Dumas Kimdir?

0
Advertisement

Fransız bir kimyacı olan ve kimyanın gelişim tarihi içerisinde de önemli bir yeri olan Jean Baptiste Dumas hayatı ve çalışmaları ile ilgili bilgiler.

Jean Baptiste Dumas

Jean Baptiste Dumas

Jean Baptiste Dumas (14 Temmuz 1800, Alès, Fransa – 10 Nisan 1884, Cannes, Fransa)

Kimya tarihinde önemli bir yeri olan bir Fransız kimyacısıdır. 16 yaşında Cenevre (İsviçre) ye giderek bir eczanede çalışmaya başladı. Bir yandan da üniversitedeki kimya derslerine devam ediyordu. 21 yaşına geldiği zaman, bilim konusunda gösterdiği yüksek kabiliyetten dolayı, ünlü bilgin Dr. Prevost’nun fizyolojik kimya alanındaki çalışmalarına asistanı olarak katıldı. 1823’te bir baronun yardımı ile Paris’e gitti; bilimsel araştırmalara girişti. Aynı zamanda siyasetle de ilgilendi. Bir süre ticaret ve sanayi bakanlığı yaptı. Fransa’da İkinci imparatorluğun yıkılışına kadar Senato’da görevliydi. 1884’te Cannes’da öldü. Büyük bir törenle Montparnasse Mezarlığı’na gömüldü. 1889’da, doğduğu şehir olan Alais’de heykeli dikildi.

Jean Baptiste Dumas’nın bilim alanındaki önemi, çağında kabul edilmiş olan elektro kimya doktrinlerinin yanlış noktalarını bulması, 1839’da bu görüşlerini bir teori şeklinde geliştirmesidir. Eserlerinin en önemlisi, çağında en büyük etkisi olan, «Leçons sur la Philosophie Chimique» (Kimya Felsefesi Üzerine Dersler) dir.


Leave A Reply