Ernő Dohnányi Kimdir?

0
Advertisement

Ernő Dohnányi (Ernst von Dohnanyi) kimdir? Ernő Dohnányi hayatı, biyografisi, eserleri, besteleri hakkında bilgi.

Ernő Dohnányi (Ernst von Dohnanyi)

27 Temmuz 1877, Presburg — 4 Şubat 1960, New York

Macar bestecisi ve piyanisti, ilk müzik eğitimini amatör bir viyolonselci olan babası yanında yapmış, sonra Koessler, Thomas ve d’Albert’den ders almıştır. Berlin Yüksek Müzik Okulu’nda öğretmen, Budapeşte Müzik Akademisi’nde müdür olarak görevlendirilmiştir. Ünlü yapıtı: Piyano ve orkestra için «Bir Çocuk Ezgisi Üzerine Çeşitlemeler». Ayrıca iki senfoni, oda müziği eserleri, «Tante Simona» ve «Tenor» adlı operalardır.


BİR ÇOCUK EZGİSİ ÜZERİNE ÇEŞİTLEMELER Op. 25

İlk yorumu: 1925 New York.
Hemen tüm dünya çocuklarının tanıdığı eski bir çocuk şarkısıdır ana melodi. Mozart piyano için yazdığı «Oniki Çeşitlemesi»ni aynı melodi üzerine düzenlemiş, sonuna bir de «fugato» eklemiştir. Dohnanyi’nin piyano katmalı orkestra için bestelediği eser baştan sona «mizahi» buluşlarla doludur

Orkestra uzun ve görkemli bir girişle «Çeşitlemeler»i açar, piyano anlam açısından tam karşıt hava içinde, narin ve güçsüz bir tınıyla çocuk şarkısını verir. Bunu «tutti»nin gene piyano beraberliğiyle çeşitlemeleri ve sonda «passacaglia» ve «fugato» biçimlerinde ustalıklı bir örgü izler.

Advertisement

Leave A Reply