Rahibe Teresa (Kalkütalı) Kimdir? Hayatını Yardıma Muhtaç İnsanlara Adamış İnsan

0
Advertisement

Rahibe Terasa kimdir? Hayatını yardıma muhtaç insanlara adamış büyük bir şahsiyet olan Rahibe Teresa’nın hayatı ve başarıları hakkında bilgiler.

Rahibe Teresa

Rahibe Teresa Heykeli

  • Meslek: Katolik Rahibe
  • Doğum: 26 Ağustos 1910, Üsküp, Osmanlı İmparatorluğu
  • Ölüm: 5 Eylül 1997, Kalküta, Hindistan
  • En çok bilinen özelliği : Hasta ve çaresizlik içinde olan insanlar için yaptığı mücadele

Biyografi:

Rahibe Teresa insani değerleri yüksek bir insandı. Bu, diğer insanlara yardım etmek için bir şeyler yaptığı anlamına gelir. Tüm hayatını tamamen fakirlere, hastalara, muhtaçlara ve çaresizlere yardım etmeye adanmıştı.

Rahibe Teresa nerede büyüdü?

Rahibe Teresa 26 Ağustos 1910’da o dönem Osmanlı İmparatorluğu toprakları içerisinde yer alan Üsküp şehrinde doğdu. Günümüzde şehir Makedonya Cumhuriyeti’nin başkentidir. Doğum adı Agnes Gonxha Bojaxhiu‘ydu. Babası sekiz yaşındayken öldü ve annesi tarafından büyütüldü.

Agnes, Roma Katolik Kilisesi’nde büyüdü ve hayatını erken yaşta Tanrı’ya adamaya karar verdi. 18 yaşına geldiğinde Agnes, Loreto Sisters’a Hindistan’a misyoner olmak için katıldı. Hindistan’a gitmeden önce İngilizce öğrenmek zorundaydı. İrlanda’da Loreto Abby’de İngilizce konuşmayı öğrenmek için bir yıl geçirdi.

Bir yıl sonra Agnes misyonerlik çalışmalarına Hindistan’ın Darjeeling kentinde başladı. Yerel dili Bengalce öğrendi ve yerel okulda ders verdi. 1931’de yeminini rahibe olarak aldı ve Teresa adını seçti. Hindistan’da uzun yıllar Kalküta’nın doğusunda bir okulun müdürü olarak yaşamıştır.

Rahibe Teresa ne yaptı?

36 yaşındayken, Rahibe Teresa Tanrı’dan Hindistan‘ın fakirlerine yardım etmesi gerektiğini dair bir çağrı aldığını hissetti. Bazı temel tıbbi eğitimler aldı ve sonra hasta ve muhtaçlara yardım etmeye başladı. 1948 Hindistan‘ında bu kolay bir iş değildi. Çok az desteği vardı ve fakirlerin en fakirlerini beslemeye ve onlara yardım etmeye çalışırken, kendisi sürekli aç kaldı ve hatta yemek için dilenmek zorunda kaldı.

Advertisement

Sadaka Misyonerleri

1950’de Rahibe Teresa, Katolik Kilisesi içinde Hayır Kurumları Misyonerleri adlı bir grup kurdu. Sadaka Misyonerlerinin amacını “aç, çıplak, evsiz, sakat, kör, cüzamlılar, toplum içinde istenmeyen, sevilmeyen, umursanmayan tüm insanları, topluma bir yük haline gelen ve herkes tarafından kaçınan insanlar ” için yardım toplamak olarak belirledi.

Rahibe Teresa’nın yüce hedefleri vardı. Bazı şaşırtıcı şeyler başardı. Sadaka Misyonerleri’ne ilk başladığında sadece 13 üye vardı. Bugün, grubun dünyanın dört bir yanındaki insanlara bakan 4000’den fazla üyesi var.

Böyle bir organizasyon kurmak ve en yoksul insanlara odaklanmak kolay bir iş değildi. 5 Eylül 1997’de ölümüne kadar neredeyse çalıştı.

Rahibe Teresa hakkında eğlenceli gerçekler

  • Rahibe Teresa Katolik Kilisesi tarafından azize ilan edildi. Ona şimdi Kalküta’nın Mübarek Teresa’sı deniyor.
  • Bir misyoner olmak için evinden ayrıldıktan sonra annesini veya kız kardeşini bir daha hiç görmedi.
  • Arnavutluk‘un uluslararası havaalanına Rahibe Teresa’ya ithaf edilerek adını Aeroporti Nene Tereza adı verilmiştir.
  • 1979’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Geleneksel Nobel onur ziyafetine sahip olmak yerine, ziyafet için paranın Hindistan’ın fakirlerine bağışlanmasını istedi.
  • Bir keresinde 37 çocuğu cepheden kurtarmak için bir savaş bölgesini dolaştı.
  • Başkan Ronald Reagan’dan Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası da dahil olmak üzere tüm hayır işleri için sayısız ödül aldı.


Leave A Reply