John Northwood Kimdir?

0
Advertisement

John Northwood kimdir? 19. yüzyılın son döneminde antik Yunan cam işleme sanatın ilgiyi arttıran John Northwood hayatı ve çalışmaları ile ilgili bilgi.

John NorthwoodJohn Northwood (d. .1836, Wordsley, Staffordshire – ö. 1902, İngiltere), İngiliz cam yapımcısı. İngiltere’de kamayö camı ile Eski Yunan ve Roma’ya özgü klasik cam işleme yöntemlerine yeniden ilgi duyulmasında önemli rol oynamıştır. Sanat öğrenimi gördükten sonra sırasıyla Wordsley’deki ünlü bir cam imalathanesinde ve erkek kardeşinin marangoz atölyesinde çalıştı.

Ardından Benjamin Richardson’ ın yanına girdi. Richardson ortağı olduğu firmadan ayrılıp kendi cam imalathanesini kurmuştu. Richardson’ın eski cam işlerine beslediği hayranlık ve o düzeyde yeni parçalar üretme isteği Northwood’u camı oymada ve asitle işlemede yeni teknikler bulmaya yöneltti. British Museum’daki Elgin Mermerleri’ni ve Portland Vazosu’nu inceleyen Northwood bir cam imalathanesi sahibi olan Benjamin Stone için Elgin Vazosu (1873) diye bilinen vazoyu hazırlamaya başladı. Bu, çevresinde kabartma bir frizin dolandığı, üstü aside yedirme tekniğiyle yapılmış klasik örgelerle kaplı, çift kulplu bir vazoydu. Elgin Vazosu’ndan çok etkilenen İngiliz cam ustalarının çoğu yapıtlarını benzer biçimde süslemeye başladılar; bu iş için de Northwood’un geliştirdiği bir aside yedirme makinesini kullandılar.

Northwood’un en önemli işi sayılan Port-land Vazosu (1876), 1. yüzyılda yapılmış olan ve aynı adla anılan bir vazonun kopyasıydı. Northwood altta mavi, üstte beyaz renkli cam katmanlarını kesip kama-yö figürlerini oymak için bu kez aside yedirme yöntemi yerine, kendi yaptığı çelik uçlu el aletlerini kullanmıştı. Bu girişimler sonucunda İngiltere’de yeniden canlanmaya başlayan kamayö cam sanatı daha sonra Northwood’un yeğeni Willi-am (1858-1937) ve oğlu John Northwood (1870-1960) gibi birçok ünlü sanatçı tarafından sürdürüldü.


Leave A Reply