Sadi Işılay Kimdir?

0
Advertisement

Sadi Işılay kimdir, ne yapmıştır? Sadi Işılay hayatı, biyografisi, eserleri, besteleri hakkında bilgi.

Sadi Işılay

Sadi Işılay; (d. 5 Şubat 1899, İstanbul -ö. 11 Mart 1969, istanbul), kemancı ve bestecidir. “Alaturka” müziğin son büyük kemancılarındandır.

Babası Laleli’deki kıraathanesinde dönemin ünlü müzikçilerine fasıl yaptırır, kendisi de keman çalardı. Sadi Işılay babasından keman çalmayı öğrenerek daha sekiz yaşındayken bu fasıllara katılmaya başladı. On iki yaşında İsmail Hakkı Bey’in Musiki-i Osmanî Cemiyeti’nde yer aldı. 1922-26 arasında İzmir’de bulundu. Yaşamını gazinolarda ve İstanbul Radyosu’nda keman çalarak ve plak doldurarak kazandı. Kemandan çıkardığı ton ve kişisel taksim üslubuyla, 20. yüzyılın en büyük birkaç “alaturka” kemancısından biri olduğu kabul edildi. Sazsemaisi, sirto, medhal gibi saz eserleri de bestelemiştir. Ama bestelerinin çoğu şarkı formundadır.

Başlıca yapıtları arasında, Muhayyer-kürdi Sazsemaisi, Sultaniyegâh Sirto, Segâh Sazsemaisi, “Yolları gurbete bağlayan dağlar” (hicazkâr şarkı), “Gel son nefesten evvel hastana derman getir” (dügâh şarkı), “Ruhunda ölen mağmede sevda sesi var mı” (segâh şarkı), “Bende hicran yarasından da derin bir yara var” (hicaz şarkı) sayılabilir.

Advertisement

Leave A Reply