Hamilton Hume Kimdir?

0
Advertisement

Hamilton Hume kimdir, ne yapmıştır? Hamilton Hume hayatı, biyografisi, keşifleri, gezileri hakkında bilgi.

Hamilton Hume

Hamilton Hume; (d. 19 Hazi ran 1797, Parramatta yakınlan, Yeni Güney Galler – ö. 19 Nisan 1873, Coomer Cottage, Yass, Yeni Güney Galler, Avustralya), Avustralya’da Berrima-Bong Bong bölgesinin yerleşime açılmasına katkıda bulunan Galli kâşiftir.

On yedi yaşında küçük kardeşi John ve bir Yerliyle birlikte keşif gezilerine başladı. 1814-15 yıllarında gezi alanını genişletti. 1818’de Charles Throsby ve James Meehan ile keşfe çıktı, 1819’da da John Oxley ve James Meehan’a Port Jervis’e kadar eşlik etti. 1822’de öteki bazı gezginlerle birlikte Yass Ovalarını keşfetti.

Avustralya kıtasının güney kıyısına karadan yapacağı bir keşif gezisi için hükümetten mali destek sağlayamayınca, kara deneyimi olmayan, ama denizcilikten iyi anlayan William Hovell’ın önerisini kabul etti. Kasım 1824-Ocak 1825 arasında Gunning’den Corio Körfezine kadar uzanan deniz yolculukları sırasında Murray Irmağının bir bölümünü keşfettiler, verimli çiftlik arazileri ve otlaklar buldular. Bu gezisinden dolayı Hume’a Crookhaven Irmağı kıyısında 200 hektarlık bir çiftlik bağışlandı.

1828’de Hume’un Charles Sturt’la birlikte çıktığı gezi Darling Irmağının keşfiyle sonuçlandıysa da, gezinin sonunda Hume’un sağlığı bozuldu. Yass Ovasına yerleşti ve burada kendisine 200 hektarlık bir çiftlik verildi.

Advertisement

1853’te Hovell, Hume ile birlikte 1824-25’te yaptığı keşif gezisinden sonra kurulan Geelong kentini ziyareti sırasında bölgeyi ilk keşfeden kişi olarak karşılandı. Hume saygısızlık olarak gördüğü bu durumu düzeltmek için A Brief Statement of Facts in Connection with an Overland Journey from Lake George to Port Phillip’i (1855; George Gölünden Port Phillip’e Yapılmış Bir Kara Yolculuğuyla İlgili Gerçekler Hakkında Kısa Bir Açıklama) yayımladı. 1855’te Hovell A Reply’la (Bir Yanıt) Hume’a yanıt verince dostlukları sona erdi.

1860’ta Hume Kraliyet Coğrafya Derneği üyeliğine seçildi. Daha sonra başladığı kamu yöneticiliğini yaşamının sonuna değin sürdürdü.


Leave A Reply