İp Atlama Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İp atlama nedir, nasıl yapılır? İp atlamanın vücuda yararları nelerdir? İp atlamanın özellikleri, çeşitleri hakkında bilgi.

İp Atlama

İp Atlama; havada döndürülen ipin üzerinde atlanarak oynanan oyundur. Tek başına ya da birkaç kişi birlikte oynanır. Daha çok kız çocukların açık havada oynadıkları bir oyunsa da, özellikle bacak kaslarını güçlendirmek ve kondisyon kazanmak amacıyla boksörler de idmanlarında ip atlarlar.

Tek başına ip atlarken tek, çift, ters, çapraz ayaklı, çeyrek dönüş, yarım dönüş, tam dönüş, ipin bir dönüşünde iki kez atlama gibi figürler yapılabilir. Çapraz atlamada bir oyuncu ipin iki ucunu birden tutar ve ipi sırasıyla ileriye ye geriye doğru çaprazlayarak döndürür. Üç kişiyle oynandığında iki çocuk ipin uçlarından tutup çevirir. Üçüncü çocuk ip yukarıdayken altına girer, aşağı inip de yere değeceği sırada yukarı zıplayarak ipin ayaklarının altından geçmesini sağlar. Hata yaparsa atlama sırası ipi tutanlardan birine geçer. Oynayan çocuk sayısı üçten fazla olursa, atlayacaklar sıraya dizilir. Öndeki atlayıp ipin altından çıkınca, sıra arkasındakine gelir. Oyun ikişerli atlayarak da oynanabilir. En zevkli ve güç oyun biçimi, çift ipte ayak değiştirerek atlamaktır. İp atlamanın tek ayakla atlama, atladıktan sonra ipi bacak arasına alma, kurbağalama, sofra kurma, yangın gibi adlarla oynanan türleri de vardır. Oyun sırasında tekerlemeler, maniler ve oynama süresini gösteren saymacalar da söylenir. Çin tarzı ip atlamada ise çoğunlukla esnek olan sabit bir ip ya da şerit, iki oyuncunun bacakları çevresinde dikdörtgen oluşturacak biçimde gergin tutulur. Oyuncu, dikdörtgenin içine ve dışına doğru önceden belirlenmiş atlayışları yapar ve ip her atlayışta biraz daha yükseltilir.


Leave A Reply