Amboise Komplosu Nedir?

0
Advertisement

Amboise Komplosu nedir, ne zaman ve nasıl olmuştur? Amboise Komplosu tarihçesi ve sonuçları hakkında bilgi.

Amboise Komplosu

Amboise Komplosu; aristokrat genç Fransız Protestanlarının (Huguenot) 1560’ta Katolik Guise hanedanına karşı giriştikleri başarısız komplodur.

On dört yaşındaki II. François’nın 1559’da Fransa tahtına çıkmasıyla Guise hanedanının yönetimde nüfuzunun artması, küçük soylular arasında düşmanca duyguların gelişmesine yol açtı. Guise’leri yönetimden uzaklaştırmak amacıyla Nantes’ta bir komplo hazırlandı. Görünüşte bu komplonun başını La Renaudie adlı yoksul bir Perigord soylusu çekiyordu. Oysa aslında komplo için ilk kışkırtmaları yapan Bourbon hanedanından Condé prensi I. Louis’nin casuslarıydı. Guise’ler saray halkı Blois’dayken komployu haber aldılar ve daha iyi korumak amacıyla kralı Amboise’a götürdüler. La Renaudie bu durumda yalnızca planlarını erteledi ve komplocular küçük birlikler halinde Amboise çevresindeki korularda toplandılar. Ama bir kez daha ihanete uğradılar, birçoğu darbeyi gerçekleştiremeden teslim oldu ya da yakalandı. La Renaudie ve öbür komplocular 19 Mart 1560’ta Amboise Şatosu’na saldırıya geçtilerse de geri püskürtüldüler. La Renaudie öldürüldü, komplocuların birçoğu tutsak edildi.

Daha sonra Guise’ler acımasızca öç aldılar. İşkenceler, yoğun baskınlar ve idamlar bir hafta sürdü. Cesetler Loire’a atıldı. Guise’ler ayrıca, Condé’yi yargılamak üzere özel bir komisyon topladılar; komisyon idam kararı verdiyse de infaz ertelendi ve II. François’nın ölmesi Condé’yi idamdan kurtardı.


Leave A Reply