Masuji Ibuse Kimdir?

0
Advertisement

Masuji Ibuse kimdir ve ne yapmıştır? Masuji Ibuse hayatı, biyografisi, eserleri, kitapları hakkında bilgi.

Masuji Ibuse

Masuji Ibuse; (d. 15 Şubat 1898, Kamo, Hiroşima, Japonya – ö. 10 Temmuz 1993, Suginami, Tokyo, Japonya), Japon romancıdır. Sıradan insanların zayıf yanlarını anlık kesitler içinde ve keskin, ama sevecen bir yaklaşımla yansıtmıştır.

Önceleri şiir ve resme ilgi duydu. Ama 1918’de Vaseda Üniversitesi’ne girdikten sonra roman yazmaya yöneldi. Daha 1930’larda Sanşouo (1929; Dev Semender) gibi yergisel öyküleriyle ve Con Manciro hyoryuki (1937; Serseri Con Manciro) adlı tarihsel romanıyla adını duyurmasına karşın, asıl ününü II. Dünya Savaşı’ndan sonra kazandı.

Geniş ilgi alanından dolayı çok değişik konularda yazan İbuse’nin en gözde temaları arasında hayvan alegorileriyle anlatılan düşünsel fanteziler, tarihsel romanlar ve kırsal yaşam üzerine masallar sayılabilir. Keskin yergiciliği ve ince mizah anlayışı, çok belirgin olan sevecenliğinin duygusallığa dönüşmesini önler. En çok tutulan yapıtları bir hekimin muayenehanesine gelen hastalar aracılığıyla bir kentin özelliklerinin tanıtıldığı Honcitsu kyuşin (1949; Bugün Muayene Yok) ile militarizm karşıtı bir yergi olan Yohai taiço’dur (1950; Aşırı Dindar Bir Komutan). Hiroşima’nın bombalanmasının yol açtığı derin toplumsal etkileri ele aldığı Kuroi ame (1966; Kara Yağmur) adlı romanıyla Ulusal Kültür Ödülü’ nü kazanmıştır.

Advertisement

Leave A Reply