Didingola Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Didingola Yaylası nerededir? Rize, Çamlıhemşin Didingola Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

DİDİNGOLA YAYLASI

Didingola Yaylasına ulaşmak için Çamlıhemşin ilçe merkezine beş kilometre mesafedeki Topluca Köyü çıkışında toprak yol kullanılıyor ve önce İsina Boğazına geliniyor. Ardından Limposina ve Pimpilona mezraları geçilerek 31’inci kilometrede Koçdüzü Yaylasına erişiliyor. Deniz seviyesinden 2 bin 392 metre yükseklikte bulan Koçdüzü, Çamlıhemşin ilçesinin Dikkaya ve Çayırdüzü köyleri ile Ardeşen ilçesinin Armağan Köyü sakinleri tarafından kullanılıyor.

Marselavat ve Yukarı Şimşirli vadilerinin manzarası eşliğinde uzanan yol boyunca çok güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Meço, Daslavi ve Samayile tepelerinin çevrelediği geniş bir düzlüğe kurulan yayla, ne yazık ki günümüzde büyük bir yapılaşma içerisinde. Eski görüntüsünden uzaklaşan yayladaki Büyükgöl, yöreye farklı bir güzellik katıyor. Ardından 35’inci kilometrede Didingola Yayları’na erişiliyor.

Bundan üç yıl öncesine kadar Didingola Yaylasına Koçdüzü’nden başlayan taş döşeli dört kilometrelik tarihi bir patikadan ulaşılıyordu. Ne yazık ki “Yeşil Yol” projesi ile dozerlerin açtığı yeni yol, kültürel miras niteliğindeki eski göç yolunu katletti.

2 bin 398 metre yükseklikteki Didingola Yaylası, Topluca Köyü sakinleri tarafından kullanıyor. Geleneksel mimari dokunun henüz bozulmadığı Didingola, dar ve derin bir vadi çanağına konumlanıyor. Hemen üstündeki Kaçkar (Balıklı) Gölünden çıkan Sana Deresinin her iki yakasına kurulan yayla son yıllarda turizmle tanışmış durumda. Komati Yaylası, Avusor Yaylası, Kaçkar Gölü, Ergisu (Lelvan) Gölü ve Neknar Gölü gibi yürüyüş rotalarının bulunduğu yaylada bir de pansiyon var.

Advertisement

Bu mis gibi çiçek kokan yemyeşil yaylada buz gibi sular içebilir, zamanın nasıl geçtiğini anlayamadan huzur içerisinde günü tamamlayabilir, geceleri evrenin sonsuzluğuna tanık olabileceğiniz binlerce yıldızı seyredebilir, oksijen fazlalığından tan vaktiyle birlikte uyanıp neşe içerisinde güne başlayabilirsiniz.


Leave A Reply