Andrea Orcagna Kimdir?

0
Advertisement

Andrea Orcagna kimdir ve ne yapmıştır? Andrea Orcagna hayatı, biyografisi, sanat kariyeri ve eserleri hakkında bilgi.

Andrea Orcagna

Andrea Orcagna; (d. y. 1308 – ö. y. 1368), 14. yüzyılın ortalarında önde gelen Floransalı ressam, heykelci ve mimardır.

Bir kuyumcunun oğluydu. Kendinden küçük üç erkek kardeşi de ressamdı. Ressamların bağlı olduğu Hekim ve Eczacılar Loncası’nda öğrenim gördü (1343-44). 1352’de de Taşçılar Loncası’na kabul edildi. 1354’te Floransa’daki Santa Maria Novella Kilisesi ‘nin sol transeptinde yer alan Strozzi Şapeli’nde bir altar panosunun hazırlanmasını üstlendi. İmza tarihi 1357 olan bu çok kanatlı panoda (poliptik) figürler son derece ustalıkla işlenmiş ve konu bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Günümüze bir parçası ulaşan Santa Croce Kilisesi’ndeki “Ölümün Zaferi” adlı freskin de Orcagna’ ya ait olduğu sanılmaktadır. Orcagna Eylül 1367’de Arto del Cambio adlı loncanın koruyucusu Aziz Matta’nın yaşamından dört sahneyi betimleyen bir altar panosu hazırlamakla görevlendirildi. Ağustos 1368’de hastalanması üzerine, bugün Floransa’daki Uffizi Galerisi’nde bulunan bu resmi kardeşi Jacopo di Cione tamamladı.

Orcagna, heykelci olarak yalnızca 1356’da başyapımcılığını üstlendiği Ör San Michele’ nin lonca oratuvarının tabernaculum’u ile tanınır. Dört sekizgen ayak üzerinde yükselen ve renkli kakmalarla yoğun biçimde bezenmiş olan bu son derece karmaşık yapının önünde ve yanlarında Meryem’in yaşamından sahnelerin betimlendiği bir dizi altıgen kabartma yer alır. Arkasındaki “Meryem’in Göğe Çıkışı” adını taşıyan ve imza tarihi 1359 olan kabartma ise Toscana bölgesinde Büyük Veba Salgını’ndan sonra ortaya çıkan anlatımcı üslubun günümüze ulaşan en önemli örneklerinden biridir. Tabernaculum’da görülen üslup farklılıkları, bazı bölümlerin yapımına Orcagna’nın kardeşi Matteo’nun katkıda bulunduğu görüşüne yol açmıştır.

Orcagna 1357’de ve 1364-67 arasında Floransa Katedrali’nin yapımında mimar olarak görev aldı. 1358’de, Orvieto Katedrali’ nin mimarlığını üstlendi. 1359-60 yıllarında kardeşi Matteo’yla birlikte bu katedralin cephesinin mozaik bezemelerini denetledi.

Advertisement

Leave A Reply