Günlük Rüzgarlar (Meltemler) Özellikleri

0
Advertisement

Günlük rüzgarlar nelerdir? Günlük rüzgar, meltem çeşitleri ve oluşumları, özellikleri nelerdir? Meltemler hakkında bilgi.

Günlük Rüzgarlar (Meltemler) Özellikleri

Günlük ısınma ve soğumalara ve buna bağlı oluşan günlük basınç farklarından dolayı oluşan rüzgârlara Meltem Rüzgârları denir.

Atmosferdeki genel hava dolaşımının etkisinin zayıf olduğu durgun kuşaklarda veya bu sisteme ait rüzgârların esmediği durgun mevsim ve zamanlarda oluşurlar.

Gün içinde gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı oluşan yerel basınç farkları, meltem rüzgârların oluşmasına neden olur.

Dar alanlı, kısa süreli ve günün belli saatlerinde yön değiştirerek ters yönde eserler. Basınç farkı az olduğundan, ağaç dallarını kıpırdatacak kadar hafif eserler.

Günlük rüzgârlar dağ ve vadi meltemleri ile kara ve deniz meltemleridir.

Advertisement

1 Dağ Meltemi:

Geceleri nem oranı düşük olan dağ yamaçlarında, sıcaklık kaybı, nem oranı daha fazla olan vadilere göre daha fazladır.

Yani geceleri dağ yamaçları vadilere göre daha çabuk soğurlar. Böylece dağ yamaçları yüksek basınç alanı, vadi tabanları da alçak basınç alanı durumundadır.

Geceleri dağ yamaçlarından vadilere doğru esen rüzgârlara dağ meltemi denir. Dağ meltemleri sıcak yaz gecelerinde serinletici etkide bulunur.

2 Vadi Meltemi:

Vadi tabanları dağ yamaçlarına oranla daha fazla neme sahiptir. Bundan dolayı gündüzleri vadiler, dağ yamaçlarına göre daha geç ısınır ve yerel alçak basınç alanı durumuna gelirler.

Dağ yamaçları, nem miktarının az olması ve bakının da etkisi ile daha çabuk ısınırlar ve yerel alçak basınç alanı durumuna gelir.

Advertisement

Gündüz yüksek basınç alanı olan vadilerden, alçak basınç alanı olan dağlara doğru esen rüzgârlara vadi meltemi denir.

Gündüzleri ısınan havanın yükselmesi nedeniyle yamaçlarda hafif esinti olarak görülen rüzgârlar da vadi meltemi olarak adlandırılır.

3 Deniz Meltemi:

Denizler karalara oranla daha geç ısınıp, geç soğur. Gündüzleri geç ısınan deniz, yüksek basınç alanı durumuna gelir. Daha çabuk ısınan kara ise yerel alçak basınç alanı durumundadır.

Gündüzleri yüksek basınç alanı durumundaki denizlerden, alçak basınç alanı durumunda olan karaya doğru esen rüzgârlara deniz meltemi denir. Deniz meltemi, nemli ve ılıtıcı bir etkiye sahiptir.

4 Kara Meltemi:

Geceleri karalar denizlere göre daha çabuk soğurlar. Böylece kara üzerinde denize oranla yüksek basınç alanı, deniz ise alçak basınç alanı durumuna gelir.

Geceleri karadan denize doğru esen rüzgâra kara meltemi denir. Kara meltemi nispeten kuru ve serindir.


Leave A Reply