Üretimde Makineleşmenin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

0
Advertisement

Üretimde makineleşme zararlı mıdır, yararlı mıdır? Üretimde makineleşmenin avantaj ve dezavantajları nelerdir, maddeler halinde.

Üretimde Makineleşmenin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Üretimde Makine kullanımının avantajları:

Makine belli avantajları nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşağıdakiler makineleşmenin başlıca avantajlarıdır:

Doğanın Gücünün Kullanımı:

Makineler, doğanın gücünü insanın hizmetinde kullanılmasını sağlamıştır. Doğal kaynaklardan elektrik üretimi, örneğin şelalelerden elektrik üretimi buna örnek verilebilir. Bütün bunlar makineler yardımı ile yapılır. Bu tür işler için, makinelerin kullanımı vazgeçilmezdir.

Ağır ve Hassas Çalışmalar:

İnsan kasları için çok ağır veya çok hassas olan görevler bir makine tarafından kolayca yapılabilir. Bir vinç, bir insanın asla kaldıramayacağı yükleri kaldırabilir. Hiçbir insan, bir örümcek ağı gibi ince ve narin bir ipek üretemez, ancak bir makine yapabilir. Makinelerin yardımı olmadan böyle işler yapılamazdı.

Daha hızlı çalışma:

İnsan bir günde sadece birkaç düzine iğne üretebilirken, makine yardımıyla binlercesi üretilebilir. Üretimde makinenin sağladığı hız, insan gücü ile kıyaslanamayacak boyuttadır. Bu da üretimi arttırır.

Advertisement
Daha Doğru Çalışma:

Hiçbir ressam tam olarak aynı resmi iki kez yapamaz. Ancak bir makine binlerce özdeş ürünü ortaya çıkarabilir. Üretim böylece standartlaştırılmıştır. Hata miktarı minimuma indirilmiştir. Sadece makineler seri üretim yapabilir.

İşler Kolaylaştı:

Makineler sayesinde insanların kasları rahatladı. Emekçinin işi daha hafif hale geldi. Sadece bir düğmeye basmak bile bazı durumlarda yeterli oluyor. Böylece makineler işçilere büyük bir nimet olduğunu kanıtladı.

Ucuz ürünler:

Makinelerin kullanımı büyük ölçekli üretim ile sonuçlandı ve maliyetleri daha önce hiç hayal edilmeyen seviyelere indirdi. Böylece ucuz mallar tüketicilerin ellerine geçmiştir. Makineleşmeyle birlikte orta gelire sahip bir insan, geçmişte zengin bir adam için bile mevcut olmayan mal ve hizmetlerin tadını çıkarabiliyor. Sonuç olarak, yaşam standardı yükseldi.

İşgücü Hareketliliği:

Çoğu endüstride, kullanılan makineler birbirine benzer. Bir işçi, bu nedenle, bir endüstriden diğerine kolayca geçebilir. Bu, işsizliğin giderilmesinde veya önlenmesinde ve daha kolay iş bulmada yardımcı olur.

Kirli İşler:

Tüm kirli işler makinelerle yapılabilir. Böylelikle insanoğlu tüm nahoş ve hoş olmayan işlerden kurtulmuş oluyor.

Üretimde Makineleşmenin Dezavantajları:

Makineleşmek inanılmaz yararlar sağlasa da bazı durumlarda dezavantajlara da sahiptir. Bu dezavantajların bazıları aşağıda verilmiştir:

Advertisement
Monotonluk:

Makineleşme, işçilerin çalışmalarını tekdüze ve sıkıcı hale getirdi. İşçinin, tüm işi, gün içinde birkaç mekanik operasyon gerçekleştirmeye devam etmek halini alınca, yapılan işin sıkıcılaşma tehlikesi oluşur. Bazı durumlarda sinir gerginliği oluşturabilir.

Beceri kaybı:

Üstün yetenekli ustalar ortadan kayboldu. Çünkü artık böyle bir beceri artık gerekli değildir. Şu anda ihtiyaç duyulan tek beceri türü, makineleri çalıştırmaktır. Bu da beceri kaybına neden olmaktadır.

Ürünler sanatsal değil:

Bir resim, bir fotoğraftan bin kat daha güzeldir. İlkinde karakter ve renk var, ikincisinde ise özgün olmayan bir baskı vardır. Sanat açısından bakıldığında, makineleşme, büyük bir kayıptır.

Bağımlılık:

Makineler, başkalarına bağımlılığımızı artırdı. Evimizdeki sudan, elektriğe kadar birçok şey, makinelerin doğru üretim yaparak bize hizmet sağlamalarına bağlıdır. Küçük bir aksaklık, bu ihtiyaçların bir anda kesilmesine yol açacaktır. Bu sadece rahatsızlık değil aynı zamanda normal yaşamın ciddi şekilde dislokasyonu anlamına gelebilir.

Sağlıksız Çevre:

Büyük fabrikalar çevrelerini kirletirler. Sanayileşmenin sonucu olarak insanoğlu, hava, toprak ve su kirliliği tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.

Sınıf çatışması:

Makineleşme, sınıf çatışmasına neden olur. Kapitalist bir düzen tehlikesi doğurur. Sınıf çatışması sosyal uyumun bozulmasına neden olur.Maalesef bugün dünyadaki bu düzenin sorumlularından biri de makineleşmedir.

İşsizlik:

Son olarak, makineler işsizlik yaratır. Çünkü üretim için makine kullanıldığında artık ihtiyaç duyulan işçi sayısı düşecektir. Bir makine birçok işçinin yerini alabilir.


Leave A Reply