Alexander Ostrovsky Kimdir?

0
Advertisement

Alexander Ostrovsky kimdir ve ne yapmıştır? Alexander Ostrovsky hayatı, biyografisi, eserleri ve oyunları hakkında bilgi.

Alexander Ostrovsky

Alexander Ostrovsky Kimdir?

Alexander Ostrovsky; (d. 12 Nisan 1823, Moskova – ö. 14 Haziran 1886, Şçelikovo, Rus Çarlığı), Rus edebiyatındaki gerçekçilik döneminin en önemli temsilcisi sayılan oyun yazarıdır.

Bir devlet memurunun oğluydu. Moskova Üniversitesi’nin hukuk bölümünde öğrenim gördü. 1843-48 arasında Moskova çocuk mahkemesinde görev yaptı. 1847’de, ilk oyunu olan Kartini semeynogo schastya’yı (Aile Mutluluğundan Sahneler) yazdı.

1850’de yazdığı ve sonradan Svoi lyudi soçtemsya (Kendimiz Çözeriz). adıyla yayımlanan ikinci oyunu Bankrot (İflas), Moskovalı tüccarlar arasındaki hileli iflas olaylarını sergilediği için büyük tepkiyle karşılaştı ve Ostrovski kamu görevinden uzaklaştırıldı. Oyun 13 yıl yasaklanmış olarak kaldı.

Ostrovski 1860’larda çeşitli tarihsel oyunlar yazdı. Ama en önemli oyunları Rus tüccar sınıfını konu alan iki traj edişiyle aralarında Bednost ne porok (1853; Fakirlik Ayıp Değil, 1945) adlı başyapıtı da bulunan çok sayıdaki komedisi oldu. Sneguroçka (1873; Kar Çiçeği) adlı yapıtını Rimski-Korsakov 1880-81 yıllarında operaya uyarladı. Öbür yapıtları arasında Türkçeye de çevrilmiş olan Voltsiy i ovtsiy (ös 1926; Kurtlarla Kuzular, 1946) ile Groza (1829; Fırtına, 1945) sayılabilir.

Advertisement

Ostrovski Moskova’daki tek devlet tiyatrosu olan Mali (Küçük) Tiyatro ile yakın işbirliği yaptı. Oyunlarını önce kendi denetiminde bu tiyatroda sahneledi. 1874’te kurulmasına öncülük ettiği Rus Oyun Yazarları Derneği’nin ilk başkanlığını üstlendi. 1885’te Moskova Çarlık Tiyatrolarının sanat yönetmenliğine getirildi. Kırk yedi oyunun yazarı olarak neredeyse tek başına Rus ulusal repertuvarını oluşturdu. Oyunları bugün de ülkesinde en çok okunan ve sahnelenen yapıtlar arasındadır.


Leave A Reply