Göz Otu Nasıl Bir Bitkidir? Sağlık İçin Yararları Kullanımı ve Yan Etkileri

0
Advertisement

Göz otu nedir, nasıl bir bitkidir? Göz otu ne için ve nasıl kullanılır, ne işe yarar? Göz otunun sağlık için yararları, kullanım şekli ve yan etkileri nelerdir?

Göz Otu

Göz Otu (Euphrasia officinalis), Avrupa’ya özgü yabani bir bitkidir. Bitkisel tıpta uzun süredir kullanılan, tipik olarak göz problemleri için doğal bir çare olarak lanse edilir. Göz Otu, anti-inflamatuar özelliklere sahip görünen tanen adı verilen bileşikler içerir.

Göz Otu

Halk hekimliğinde, göz otu genellikle göz yıkama, göz damlası veya gözlere uygulanan kompreslerde bir bileşen olarak kullanılır. Bununla birlikte, bu tür ilaçların kullanımının enfeksiyona, tahrişe veya diğer göz sorunlarına yol açabileceğine dair bazı endişeler var.

Sağlık yararları

Göz Otu, konjonktivit ve göz yorgunluğu gibi göz rahatsızlıklarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır, ancak aşağıdakiler dahil diğer sorunlara da yardımcı olabilir:

  • Alerjiler
  • Öksürük
  • Kulak ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Sinüzit
  • Boğaz ağrısı

Göz Koşulları

Göz Otu, tümü göz besleyici özelliklere sahip olan A, B (tiamin ve riboflavin), C ve E vitaminlerini içerir. Göz sağlığında bulunan B-1 vitamini (tiamin) hücre içi göz metabolizması için çok önemlidir. Çinko, selenyum ve bakır da göz sağlığında bulunur ve sağlıklı retinalara ve lenslere katkıda bulunurken rutin gözlere besin desteği sunar.

Advertisement

Bununla birlikte, Göz Otunun sağlık yararlarına dair bilimsel kanıtlar asgari düzeydedir. Mevcut araştırma, 2000 yılında Journal of Alternative and Complementary Medicine’de yayınlanan ve göz otunun konjonktivit tedavisi olarak etkinliğine odaklanan küçük bir çalışmayı içermektedir.

Çalışma için, konjonktivitli 65 kişi, günde bir ila beş kez uygulanan 10 gram (g) göz otu içeren göz damlaları ile tedavi edildi.

Tedaviye başladıktan yedi gün ve 14 gün sonra yapılan takip muayenelerinde hastaların 53’ünde tam bir iyileşme görüldü. İlave 11 hasta, kızarıklık, şişme ve yanma gibi semptomlarda “açık bir iyileşme” gösterdi. Ancak bir hastada, konjunktivit semptomlarında hafif bir kötüleşme yaşadı.

2014 yılında Balkan Medical Journal’da yayınlanan bir başka çalışmada, insan korneasının yüzey katmanından alınan hücreler üzerinde yapılan testler, göz otunun özlerinin anti-enflamatuar etkilere sahip olabileceğini gösterdi. Bu bulguyu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Göz Otu

Alerjiler

2011’de yayınlanan bir araştırmaya göre göz otu, mukus salgısını azaltan ve dokuların sıkılığını artırabilen ve tahrişi hafifletebilen büzücü kimyasallardan, yüzde 50 tanenlerden oluşuyor. Göz otunda bulunan bir flavonoid olan Quercetin, histamin salınımını da engeller. Bu fitokimyasalların varlığı, göz sağlığının alerji semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabileceği fikrini destekler.

Advertisement

Seçme, Hazırlama ve Saklama

Göz otu ile yapılan kompresler ve burun spreyleri, bitkisel ürünler konusunda uzmanlaşmış birçok doğal gıda mağazasında ve mağazalarda ve internette bulunabilir. Bu ilaçları evde kurutulmuş ot kullanarak hazırlamak da oldukça basittir.

Her iki durumda da, zararlı pestisitlerle yetiştirilmediğinden emin olmak için bu ilaçların temel bitkisel materyalinin nereden geldiğini araştırmak önemlidir. Güvenli büyüme uygulamalarını onaylayan bir ürün etiketi arayın ve tedarikçiden sizinle daha fazla bilgi sağlamasını istemekten çekinmeyin.

Avrupa İlaç Ajansı tarafından 2010 yılında yayınlanan bir makaleye göre, göz otu 400 ila 470 miligram kapsüller içinde, göz otu bitkisinin 2 ila 3 gram kurutulmuş kısımlarından yapılan bir çay olarak ve 1 ila 2 mililitre sıvı ekstrakt olarak alınabilir. Göz otu ayrıca göz damlası yoluyla da uygulanabilir.

Her durumda, göz otu günde üç kez alınabilir.

Olası yan etkiler

Göz otunun yan etkileri iyi belgelenmemiştir. Bununla birlikte, göz otu damlaları, temas edenler veya katarakt ameliyatı olanlar, kornea nakli, lazer göz ameliyatı veya diğer göz prosedürleri olanlar dahil olmak üzere bazı kişiler için zararlı olabilir.

Hamile veya emziren kişiler için göz otunun güvenliği doğrulanmamıştır. Göz otu damlalarını kullanmadan önce kişiler bir doktora danışmalıdır.

2012 tarihli bir incelemeye göre, göz otu yaprakları insülin üretimini artırabilir. Kan şekerini etkileyen ilaçları kullanan kişiler göz otu kullanırken dikkatli olmalı veya hepsinden kaçınmalıdır.

Bazı ürünler zararlı kimyasallarla kontamine olabilir ve doğrudan göze uygulandığında enfeksiyona yol açabilir. Göz otu kullanmayı seçerseniz, kalite testi sağlayan üçüncü taraf bir kuruluştan onay mührü olan bir ürün arayın. Bu kuruluşlardan birinin onay mührü, ürünün güvenliğini veya etkinliğini garanti etmez, ancak ürünün uygun şekilde üretildiğine, etikette listelenen bileşenleri içerdiğine ve zararlı kirletici seviyeleri içermediğine dair güvence sağlar.


Leave A Reply