Richard Felton Outcault Kimdir?

0
Advertisement

Richard Felton Outcault kimdir ve ne yapmıştır? Richard Felton Outcault hayatı, biyografisi, Sarı Çocuk çizgi romanı ve eserleri hakkında bilgi.

Richard Felton Outcault

Richard Felton Outcault; (d. 14 Ocak 1863, Lancaster, Ohio – ö. 25 Eylül 1928, Flushing, New York. ABD), çizgi romanın gelişimini önemli ölçüde etkilemiş olan “Yellow Kid” (Sarı Çocuk) çizgi romanının yaratıcısı ABD’li karikatürcüdür.

Ohio’nun Cincinnati kentinde ve Paris’te resim öğrenimi gördü. 1880’lerin başlarında yayıma giren Judge ve Life mizah dergilerinde çizmeye başladı. 1883’te Joseph Pulitzer tarafından satın alınan ve yenilenerek yayımlanmaya başlayan New York World’de, kenar mahallelerdeki yaşamı konu alan çizgi romanlar hazırladı. Yarattığı uzun gecelikli afacan çocuk tipi.

Şubat 1896’da New York World gazetesinin gerçekleştirdiği sarı renkli baskı denemesinde kullanılmak üzere seçildi. Bu parlak sarı giysili çocuk büyük bir ilgi gördü ve “Yellow Kid” adını aldı. Geceliğinin üstünde argo mesajlar yer alıyordu. Outcault aynı yıl içinde The New York Journal’ın sahibi William Randolph Hearst’le anlaştı. Pulitzer’in Hearst’ten, Hearst’ün Pulitzer’den daha çok para önerdiği bir çekişme yaşandı. Sonunda Outcault’tan vazgeçen Pulitzer “Yellow Kid”i çizmesi için George Luks’la anlaştı.

Outcault’u elde etmek amacıyla sürdürülen basın savaşı ve girişilen düzenbazlıklar sonucunda, sansasyonel ve ilkesiz gazeteciliği tanımlamakta kullanılan “boyalı basın” (yellow journalism) terimi ortaya çıktı. “Yellow Kid”in başarısıysa başka birçok çizgi romanın ortaya çıkmasına yol açtı.

Advertisement

Outcault 1897’de The New York Journal’ dan ayrılarak The New York Herald’a geçti. 1902’de burada, ikinci önemli çizgi roman tipi “Buster Brown”ı yarattı. Dış görünümüyle temiz ve titiz bir tip olan Buster, “Yellow Kid”in kenar mahallesinden çok farklı kibar bir çevrede yaşayan bir yaramazdı.


Leave A Reply