Prospero Alpini Kimdir?

0
Advertisement

Prospero Alpini kimdir ve ne yapmıştır? Prospero Alpini hayatı, biyografisi, çalışmaları ve bilime katkıları hakkında bilgi.

Prospero Alpini

Prospero Alpini; soyadı alpino olarak da yazılır (d. 23 Kasım 1553, Marostica, Vicenza – ö. 23 Kasım 1616 ya da 6 Şubat 1617, Padova), kahve ve muz bitkilerini Avrupa’ ya tanıtmış olan botanikçi ve hekimdir. 1580-83 arasında Venedik’in Kahire konsülü olan Giorgio Emo’nun tıbbi danışmanıyken, Mısır ve Akdeniz bitki örtüsü üzerine geniş bir araştırma yaptı. Hurma ağaçlarında yapay döllenmeyi de ilk kez Alpini gerçekleştirdi.

1593’te Padova Üniversitesi’nde botanik profesörlüğüne atanan Alpini, De plantis Aegypti liber (1592; Mısır Bitkileri Kitabı) adlı yapıtında tanımladığı Doğu bitkilerinden birçok türü bu üniversitenin botanik bahçesinde yetiştirmeyi başardı. Sonraları Alpinia olarak adlandırılan, zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından bir bitki cinsi ile kahve ve muz bitkilerine ilişkin botanik bilgilerini Avrupa ilk kez Alpini’nin bu yapıtıyla tanımıştı.

O çağdaki Mısır tıbbını ve uygulamalarını değerlendirdiği De medicina Aegyptorum (1591; Mısır Tıbbı Üzerine) adlı yapıtı ise, tıp tarihi araştırmalarına değerli bir katkıdır. Mısır’da sık rastlanan hastalıklara ilişkin çalışmaları, 1601’de De praesagienda vita et morte aegrotontium (İngilizce çev. The Presages of Life and Death in Diseases, 1746; Hastalıklarda Yaşam ve Ölüm Belirtileri) adıyla yayımlanan ve çok övgü almış olan yapıtında geniş bir biçimde sunulmuştur.

Advertisement

Leave A Reply