Sağlık Haftası (7 ile13 Nisan) Kutlanmasının Amacı Anlam ve Önemi

0
Advertisement

Sağlık haftası ne zaman ve ne amaçla kutlanır? Sağlık Haftası (7 – 13 Nisan) anlam ve önemi, kutlanmasında yapılan etkinlikler hakkında yazı

Sağlık Haftası İle İlgili Yazı

SAĞLIK HAFTASI (7-13 Nisan)

Bir insanın hastalıksız, rahat, huzurlu, neşeli bir hayat yaşamasına “sağlık” denir. Her şeyin başı sağlıktır. Sağlığı yerin de olmayan bir insan hiçbir şeyde başarı kazanamaz.

Zayıf ve hasta bir kimsenin bilgisi, düşüncesi de genel olarak zayıftır. Doğru ve sağlıklı düşünebilmek, çok şey öğrenerek başarılı olabilmek vücut ve ruh sağlığının yerinde olması ile mümkündür. Sağlıklı olmak ve sağlıklı yaşamak, bir insanın hem hakkı hem de en önemli görevlerinden biridir.

Sağlıklı olmak için, sağlık bilgilerini öğrenerek uygulamak, spor yapmak, sağlığa uygun beslenmek, temizliğe dikkat etmek hastalıklardan korunmak, mevsime göre giyinmek ve hastalanınca tedavi olmak başta gelir.

Sağlık konusu, yalnız kişiyi değil, milleti hatta tüm insanlığı ilgilendiren bir konudur. Sağlığı yerinde olan insanlar mutludur. Ülkenin ekonomisine katkıları vardır. Rahatça çalışıp bol kazanç elde ederler. Sağlıklı ve mutlu insanlardan da sağlıklı ve varlıklı bir millet meydana gelir. O halde sağlığımızı korumakla bir vatandaşlık görevimizi de yerine getirmiş oluruz.

Advertisement

Sağlığına özen vermeyen insanlardan meydana gelen milletler, güçsüz, bilgisiz, fakir ve geri kalmış milletlerdir. Bu milletlere gıda yardımı yapmak salgın hastalıklarında ilâç ve sağlık elemanı göndermek ve onları eğitmek bir insanlık görevidir.

Türkler, yüzyıllardan beri sağlığa çok önem veren bir millettir. Bir çok caminin yanında daruşşifa, hastane, hamam çeşme… vs. yaparak insan sağlığına gereken önemli verdiler. Lokman hekim, İbni Sina,Mazhar Osman gibi dünya çapında büyük hekimler yetiştirdiler. Cumhuriyet döneminde de sağlık alanında büyük adımlar atıldı.

Birçok hastane, sanatoryum, prevantoryum, sağlık evi, dispanser, doğum evi açılmış, sıtma savaşında, özellikle veremle savaşta büyük başarılar sağlandı.

Dünya milletleri sağlık işlerinde birbirlerine yardımcı olmak için, Birleşmiş Milletler Örgütüne bağlı olarak 7 Nisan 1947’de Dünya Sağlık Teşkilâtı kuruldu. Bu nedenle her yıl Nisan ayının yedinci günü “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanır.

Dünya Sağlık Teşkilâtı, şimdiye kadar birçok hastalık üzerinde araştırmalar yapmış, dünyanın geri kalmış bölgelerine her türlü yardımı etmiştir. Trahom, böcek ve barsak kurtları, sıtma ve şehirleşme konularıyla ilgili çalışmalar yapmıştır. Günümüzde “AIDS” ve “Kanser” gibi henüz tedavisi tam bilinmeyen hastalıklar üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Her sene yaptığı çalışmaları dergi, broşür, resim ve yazılarla dünyaya bildirmektedir. Türkiye de bu kuruluşa üyedir.

sağlıklı beslenme

Kaynak: pixabay.com

Yazı – 2

İnsanın her türlü hastalıklardan uzak olarak yaşamasına “sağlık” diyoruz.

Advertisement

İnsanların mutluluğu, verimli olması sağlıklı olmasıyla orantılıdır. Sağlıksız bir insan yaşamdan zevk alamaz, verimi düşer. Görev ve ödevlerini yapamaz. Yaşamı acılar içerisinde geçiren insandan birşey beklenemeyeceği bir gerçektir.

Bu nedenle insanlar, ilk çağlardan beri sağlıklı yaşayabilmek için çaba sarfetmiştir. Sağlık alanında bilgisiz kalmak yaşamımızı her an tehlikeye sokar.

Kişilerin tek tek sağlıklı olması elbetteki önemli. Fakat tüm toplumun sağlık içinde yaşaması kalkınmak ve gelişmek için zorunludur.

Yukarıda belirtilen nedenler “Birleşmiş Milletler” tarafından değerlendirilerek 22 Temmuz 1947’de “Dünya Sağlık Örgütü” kuruldu. 7 Nisan 1948’de çalışmalara başladı. 7 Nisan 1948 “Dünya Sağlık Günü” olarak ilan edildi.

Ülkemiz 9 Haziran 1947’de Dünya Sağlık Örgütüne üye oldu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN GÖREVLERİ

  1. Salgın hastalıklara karşı önlemler almak.
  2. Savaşlarda zarar görenlere sağlık yardımında bulunmak.
  3. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde hastaneler kurmak.
  4. Beslenme kıtlığı çeken halklara ve bakıma muhtaç okul çağındaki çocuklara gerekli yardımları yapmak.
  5. İlaç ve aşı yapımı ile sağlık malzemelerinin üretiminde belirli esaslar koymak.
  6. İşçilerin beslenme ve sağlık sorunlarına eğilmek.
  7. Dünyadaki hekimlik ve tıp alanındaki çalışmaları izlemek, edinilen bilgileri yaymak.
  8. Sağlıkla ilgili konularda insanları aydınlatmak.

SAĞLIĞIMIZI NASIL KORURUZ ?

  1. Dengeli beslenmeliyiz.
  2. Gereken aşıları yaptırmalıyız.
  3. Yiyecek ve içeceklerimizin temizliğine özen göstermeliyiz.
  4. Uyuşturucu, alkol ve sigara kullanmamalıyız.
  5. Stresten uzak durmalıyız.
  6. Olanaklarımız ölçüsünde spor yapmalıyız.
  7. Sağlığımızla ilgili en küçük şikayetlerimizde bile sağlık kurumlarına başvurmalıyız.
  8. Bilinçsizce ilaç kullanmamalıyız.

ÖZLÜ SÖZLER

  • Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. (Kanuni Sultan Süleyman)
  • Elden gitmeden değerini anlayamadığımız iki şey vardı. Biri sağlık, öteki gençliktir. (Hz. Ali)
  • Sağlık en büyük zenginliktir. (Emerson)
  • Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. (Eflatun)
ATASÖZLERİ
  • Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir. (Arap)
  • Sağlık zenginlikten yeğdir. (Türk)
  • Sağlığı koruma en iyi tedavidir. (Japon)
  • Hasta olmayan sağlığın kıymetini bilmez. (Türk)


Leave A Reply